Anton Korosˇec in slovenska manjšina na Primorskem med obema vojnama - Pelikan, Egon (Studia Historica Slovenica, 2021)
V prispevku avtor predstavlja vlogo in pomen, ki ju je v času med obema vojnama pri ohranjanju nacionalne zavesti slovenske in hrvaške manjšine v Julijski krajini imel dr. Anton Korošec. Na podlagi gradiva iz arhiva Engelberta Besednjaka avtor prikazuje organizirano delovanje Tajne krščanskosocialne organizacije in delovanje slovenske primorske duhovščine v času med obema vojnama. Ključno vlogo pri politični in še posebej materialni podpori slovenski manjšini je igral Anton Korošec, ki je srbel za kontinuirano financiranje antifašističnih in narodnoobrambnih pobud Tajne krščanskosocialne organizacije in slovenske primorske duhovščine. Pri tem je sodeloval z Engelbertom Besednjakom in drugimi predstavniki primorskih Slovencev.
Keywords: Anton Korošec; Besednjak, Engelbert; Engelbert Besednjak; Italija; Julijska krajina; Kingdom of Yugoslavia; Korošec, Anton; Kraljevina Jugoslavija; narodne manjšine; Primorska; Primorska region; Primorski Slovenci; Slovene minority; Venezia Giulia