Odkrivanje zakonitosti in podatkovno rudarjenje v psihologiji - Kastrin, Andrej (Psihološka obzorja (Ljubljana), 2008)
Odkrivanje zakonitosti iz podatkov je interdisciplinarno raziskovalno področje, ki združuje tehnologije in znanja s področij statistike, podatkovnih zbirk, strojnega učenja in umetne inteligentnosti. Najpomembnejši element procesa odkrivanja zakonitosti iz podatkov je podatkovno rudarjenje. Namen prispevka je dvojen. Prvič, strokovno psihološko javnost želimo opozoriti na kvalitativni preskok v znanstvenem raziskovanju, ki se je začel z uveljavitvijo področja odkrivanja zakonitosti iz podatkov, in drugič, na primeru odločitvenih dreves želimo bralcu približati uporabnost metod podatkovnega rudarjenja v psihologiji. Uporabo odločitvenih dreves ilustriramo z gradnjo napovednih modelov dosežka na Zuckermanovi Lestvici iskanja dražljajev (SSS-V) na osnovi medosebnih razlik v bazičnih potezah osebnosti in lastnostih temperamenta. Prediktorske spremenljivke so bile operacionalizirane na osnovi Eysenckovega osebnostnega vprašalnika (EPQ) in slovenske priredbe Strelauovega vprašalnika temperamenta po Pavlovu (SVTP). Ustreznost odločitvenih dreves za napovedovanje dosežka na lestvici SSS-V smo primerjali s klasičnim statističnim modelom multiple linearne regresije. Z vidika napovedne točnosti se je kot najbolj uspešen sicer izkazal multipli regresijski model, kljub temu pa so odločitvena drevesa primerna metoda za začeten pregled podatkov, vizualizacijo in opis podatkovnih zakonitosti z lahko razumljivimi formalizmi.
Keywords: psigologija; podatkovno rudarjenje; podatki; zakonitosti; Lestvica iskanja dražljajev