Jezikovna politika in izobraževanje - Čok, Lucija (Annales. Series historia et sociologia, 1999)
Modeli dvojezičnega izobraževanja v svetu so v zadnjih petdesetih letih bili pogosto v središču političnih, družbenih in ekonomskih obravnav. V večini dežel zahodne Evrope je namreč v tem času prihajalo do postopnega uveljavljanja manjšinskih, pogosto tudi manj razširjenih jezikov, kar v različnih oblikah izobraževanja pomeni ohranjanje jezika in kulture narodnostnih manjšin. V srednji in vzhodni Evropi pa so na položaj posameznih etnij in posredno na vsebino njihovega družbenega in kulturnega delovanja vplivale tudi politične spremembe. Prispevek povzema nekatere izsledke raziskovanja projekta Nacionalno šolstvo in šolstvo narodnosti v narodnostno mešanih okoljih Slovenske Istre in v zamejstvu...
Keywords: dvojezično šolstvo; dvojezičnost; jezikovna politika; Slovenska Istra; šolstvo; zamejstvo