Podobe starosti v ljudski in uradni medicini 19. stoletja - Bratož, Urška (Glasnik Slovenskega etnološkega društva, 2023)
Prispevek na primeru področja zdravja in zdravljenja obravnava reprezentacije, pomene in percepcije starosti v 19. stoletju. Avtorica opazuje ostarele v vlogi pacientov, še zlasti pa v vlogi izvajalcev zdravljenja – tako predstavnikov uradne kot tradicionalne medicine. V različnih diskurzih (strokovnih, poljudnih, časopisnih, literarnih, moralnih in drugih) iz slovenskega prostora in posebej z območja Istre se izrisujejo tako negativne kot pozitivne konotacije, pripisane starosti in starostnikom, na katere pa so se vezale tudi druge analitične kategorije, npr. spol, poklic in družbeni položaj.
Keywords: 19.st.; Avstrijsko primorje; Etnologija; ljudska medicina; socialna zgodovina; starejši ljudje; stari ljudje; Starost; Zdravilci; zdravje; zdravljenje; Zdravniki; Zgodovina