Uporaba metode maksimalne entropije pri proučevanju potencialnega vpliva podnebnih sprememb na slovenske gozdove - Gregorčič, Tim (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2022)
V prispevku je predstavljen razvoj postopka proučevanja potencialnih vplivov podnebnih sprememb na slovenske gozdove v obdobju 2081–2100. Razvoj metodologije temelji na modeliranju ekoloških niš z uporabo metode maksimalne entropije. V raziskavi smo upoštevali dva podnebna scenarija smeri skupnega družbenogospodarskega razvoja (optimističnega SSP1-2,6 in pesimističnega SSP5-8,5). Slovenske gozdove smo razdelili na trinajst gozdnih vegetacijskih tipov. Statistični rezultati so pokazali, da je razvita metodologija primerna za namene tovrstnega proučevanja.
Keywords: climate change; climatogeography; forests; geografski informacijski sistemi; geographic information systems; gozdovi; klimatogeografija; podnebne spremembe; Slovenia; Slovenija