Living the past as a metaphor - Kütt, Madli (Primerjalna književnost, 2015)
Proustovo pisanje preteklosti je metaforično. Namesto da bi se spominjal trenutkov preteklosti, jih Proustov pripovedovalec znova izkuša v svojem sedanjem trenutku in skozenj. Prevod podvaja izkušnjo pisanja s ponovnim pisanjem pripovedovalčevih vtisov v drugem jeziku. Estonski prevod odpre poseben zorni kot s tem, da se namesto na povezavo subjekta z objektom osredini na razmerje med samimi objekti. Članek bo obravnaval tri vidike, v katerih estonski prevod preoblikuje Proustovo metaforično pisanje: dinamiko spominskih prostorov, vizualnost izkušanja preteklosti in vidik nehotenosti te izkušnje.
Keywords: francoska književnost; literarno prevajanje; metaforika; nehoteni spomin; preteklost; prevodi v estonščino; Proust, Marcel; razmerje subjekt-objekt