The book as a dynamic system for the commodification of ideas and cultural expressions - Weedon, Alexis (Primerjalna književnost, 2012)
Knjigo danes kot vir informacij izziva internet, kot prenosnika nacionalne kulture pa drugi mediji, a ohranja svoj privilegirani prostor kot cenjen in občudovan posrednik literarne kulture. Ta razprava, oprta na raziskave sodobnih sprememb v založništvu in historično razumevanje konceptualnih izvorov avtorskih pravic, predlaga redefinicijo knjige. Pokazati skuša, da je knjiga predvsem dinamičen sistem za komodifikacijo idej in kulturnih praks. Kot sistem (in ne kot materialni objekt) knjiga sestavlja v celoto, shranjuje, nadzoruje, dopušča trgovanje (dovoljujoč prenos lastništva) in verificira (s pomočjo dokumentiranja predhodnega lastništva tekstov oziroma idej). S pomočjo tega sistema lahko kreativne, inovativne, umetniške in znanstvene ideje dosežejo občinstvo. Ravno v tem sta tudi njegova ekonomska in kulturna vrednost.
Keywords: knjižni sistem; založništvo; ekonomski kapital; kulturni kapital; avtorske pravice; e-knjiga; ekonomsko založništvo