Generative AI in Inclusive Classrooms - Li, Dan (Sodobna pedagogika, 2025)
Namen te študije je proučiti pionirski potencial orodij in tehnologij generativne umetne inteligence (GUI) v inkluzivnih razredih z raznolikimi učenci. Raziskava temelji na teorijah socialnega konstruktivizma, teoriji sodelovanja med človekom in strojem ter metakognitivni teoriji in obravnava tri glavna vprašanja: socialne ovire med sodelovalnimi nalogami, s katerimi se soočajo učenci v inkluzivnih razredih, nezmožnost učencev z učnimi težavami, da bi enakovredno sodelovali pri uporabi orodij GUI, in potencialne posledice uporabe orodij GUI za učence z raznolikimi učnimi potrebami, ki imajo težave z razvojem metakognitivnih spretnosti. Raziskava je bila izvedena s tematsko analizo 20 znanstvenih člankov iz uglednih podatkovnih zbirk. Ugotovljene skupne značilnosti vzorca so označene z uporabo tehnik barvnega kodiranja. Rezultati kažejo, da orodja GUI izboljšujejo komunikacijske spretnosti, saj odpravljajo kulturne in jezikovne ovire, kar nevrodivergentnim učencem nudi boljše možnosti za interakcijo z vrstniki. Orodja GUI lahko izboljšajo refleksivno mišljenje, spodbujajo ustvarjalno reševanje problemov ter pomagajo pri strukturiranih in načrtovanih časovno omejenih skupinskih dejavnostih. Orodja GUI učinkovito zmanjšujejo kognitivno obremenitev in s tem izboljšujejo osredotočenost, omogočajo ciljno usmerjeno učenje in zagotavljajo prilagojeno pomoč, ki upošteva učenčeve večplastne potrebe. Ta orodja pomagajo premostiti pomanjkanje spretnosti in omogočajo postopno samostojnost. V nadaljevanju se raziskava osredotoča na dolgoročne učinke in najnovejše možnosti za odpravljanje omejitev trenutne tehnologije GUI v inkluzivni pedagogiki.
Keywords: GAI tools; inclusive classrooms; inkluzija; metacognitive skills; metakognitivne spretnosti; orodja GAI; socialna interakcija; students with diverse learning needs; students with learning disabilities; učne težave