Politika ironije na spletnih družbenih omrežjih - Slukan, Nejc (Teorija in praksa, 2021)
Namen članka je postaviti teoretsko podlago za analizo ironičnih komunikacijskih praks na spletnih družbenih omrežjih. Posebej se bomo posvetili praksam trolanja. V članku ne definiramo ironije le kot retorične figure, temveč tudi kot govorno dejanje, ki rekonfigurira razmerje med elementi komunikacijske situacije. Najprej bomo kritično ovrednotili sodobne različice teorij tehnoloških zmožnosti, nato pa skozi prikaz komunikacijskih pogojev na nekaterih spletnih družbenih omrežjih pokazali, kako je mogoče določene njihove zmožnosti opisati kot del dispozitiva, ki ga delovno imenujemo medijsko-trolovski dispozitiv in ki posameznike spodbuja k trolovskim oblikam izražanja. Naša zaključna ugotovitev je, da zmožnosti spletnih družbenih omrežij spodbujajo trolovske oblike izražanja
Keywords: čustva; dispozitiv; Družbeni mediji; emotions; ironija; irony; neoliberalism; neoliberalizem; online social media; Online social networks; political discourse; politični diskurz; Social media; social media networks; Spletna družabna omrežja; spletna družbena omrežja; trolanje; trolling; zmožnosti