The acoustic characteristics of non-native American English vowels - Čubrović, Biljana (Linguistica (Ljubljana), 2017)
Članek obravnava fonetično lastnost kvalitete samoglasnikov v angleščini pri rojenih govorcih ameriške standardne angleščine in tujih govorcih ameriške angleščine srbskega porekla, ki živijo v Združenih državah Amerike. V ločenih poskusih smo posneli deset moških govorcev srbščine in štiri moške govorce ameriške angleščine.Posnetke smo akustično analizirali in ugotavljali signifikantne fonetične razlike v naboru devetih angleških enozložnih besed, ki so vsebovale devet samoglasnikov ameriške angleščine. Glavni cilj poskusa je bil ovrednotiti fonetične značilnosti ameriških samoglasnikov s posebnim poudarkom na vrednostih F1 in F2. Ugotavljali smo, kateri samoglasniki se najbolj razlikujejo pri govorcih obeh skupin, ter poskušali ugotoviti razloge za te razlike. Edina in najbolj pomembna ugotovitev, ki izhaja iz te študije samoglasnikov, je zlitje treh samoglasniških parov v govoru tujih govorcev ameriške angleščine: (...)
Keywords: akustika samoglasnikov; ameriška angleščina; angleščina; English; fonetika; izgovorjava; nerojeni govorci; phonetics; rojeni govorci; samoglasniki; srbski govorci