Utjecaj prirodno-geografske osnove na razvoj hrvatsko-slovenske granice - Bognar, Andrija (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2001)
Stoletja stara slovensko-hrvaška meja je v glavnem naravna, poteka po rekah in gorskih slemenih. To opredeljuje tudi organizacijo življenja v obmejnih območjih. Nova meja to tudi potrjuje, je odraz trenutnih odnosov, moči in interesov, kar ustvarja spore med dvema državama. To velja še posebej za mejo na rekah (Dragonja in Mura) in na morju.
Keywords: Croatia; državne meje; Hrvatska; naravno okolje; obmejna območja; Slovenia; Slovenija; zgodovinski pregledi