25. OKTOBER / VINOTOK 2000, GLASILO OB^INE DESTRNIK, LETO V, [TEVILKA 9 (49) OKTOBER Ime je {e povzeto iz prvotnega rimskega koledarja, ko je bil ta mesec po vrsti osmi – “octo” pomeni v latin{~ini osem. Martin iz Loke ga imenuje listognoj, medtem ko izraz kozoprsk, ki od Trubarja dalje dolgo ~asa ozna~uje oktober, uporabi za poimenovanje novembra. Izraz kozoprsk, ki so ga zlasti v 19. stoletju hudo preganjali, je v slovenskem besedi{~u edinstven – podobnega namre~ ne najdemo pri nobenem drugem slovanskem narodu. Dalmatin v Bibliji ni sledil Trubarju, marve~ je za oktober uvedel ime obro~nik. Mesiger je l. 1952 za oktober sicer tudi uporabil ime obro~nik, z imenom kozoprsk pa je ozna~il tako oktober kot tudi september. Leta 1603 je to napako popravil in sta {tela odtlej tako obro~nik kot kozoprsk za oznako oktobra. Ime kozoprsk ozna~uje ~as, ko se koza prska, in ga sre~amo tudi v slovenski pratiki iz l. 1741, `ivo pa je bilo v Ro`u na Koro{kem {e v dvajsetem stoletju. Dana{nje splo{no znano slovensko ime za oktober - vinotok se je uveljavilo l. 1847, imamo pa na Slovenskem {e ve~ drugih imen za ta mesec, ki so prete`no v zvezi z vinom - vinec, vin{~ak in mo{tnik, ali pa tudi bendimjak (v Reziji), bratvin (A. Krempl), repar, lukov{~ak, vsesve{~ek (v Prekmurju) itd. Nata{a @i`ek POPOTNICA V NOVEMBER De`evni vsi sveti, pozimi hudi zameti. Za soncem svetega Martina (11.XI.), kaj kmalu pride sneg zmrzlina. Cecilije (22.XI.) svete ~e hudo grmi, dosti pridelka k letu kmet dobi. Svete Katarine (25.XI) dan ne la`e, ko po sebi prosinca vreme ka`e. Sneg svetega Andreja (30.XI.) polju ni kaj prida odeja. OBVESTILO Star{e otrok, ki imate otroke v vrtcu, obve{~amo, da je treba do konca novembra vlo`iti vlogo za zni`ano pla~ilo vrtca za leto 2001. Ob~inska uprava ob~ine Destr nik 2O. - SRE^ANJE DRU[TEV MLADI GASILEC V petek in soboto, 29. in 30. septembra, je v sodelovanju Mladinskega sveta Gasilske zveze Slovenije, Gasilske zveze Destrnik in JVIZ Destrnik – Trnovska vas – Vitomarci na Destrniku potekalo jubilejno 20. - sre~anje dru{tev Mladi gasilec iz osnovnih {ol Slovenije. Na O[ Destrnik so se nanj skrbno pripravili, saj so se izkazali kot dobri gostitelji 100 mladim gasilcem. O glavnem namenu ustanovitve teh dru{tev beseda Ernesta Eörya: “Osnovni cilj dru{tev Mladi gasilec po osnovnih {olah je preventivno vzgajati mlade, jih pou~evati o vseh nevarnostih ognja, pa tudi o na~inu prepre~itve za~etnih po`arov. Ob tem mladi spoznavajo vrednote gasilcev in prostovoljnega dela nasploh. Prav ni~ manj pomembno pa ni dru`enje mladih, medsebojno spoznavanje in {irjenje kroga prijateljev.” Sre~anja se je udele`ilo 25 ekip Izdajatelj: Ob~inski svet Ob~ine Destrnik Uredni{tvo: Nata{a @i`ek, Slavica Kramberger in Milena Širec. Glasilo prejemajo vsa gospodinjstva v Ob~ini Destrnik brezpla~no. Javno glasilo OB^AN - GLASILO OB^INE DESTRNIK je vpisano v evidenco javnih glasil pod zaporedno {tevilko 1365. Na podlagi Zakona o DDV sodi javno glasilo Ob~an med proizvode, za katere se obra~unava DDV po stopnji 8 %. Naslov uredni{tva: OB^AN, Vintarovci 50, 2253 Destrnik. Telefon: 062/752-09-00 Telefaks: 062/752-09-02 E po{ta: casopis.obcan@siol.net ^asopis OB^AN izhaja v nakladi 850 izvodov Prva {tevilka ~asopisa Ob~an je iz{la 25. julija 1996. Odgovorna urednica: Nata{a @i`ek Lektorica: Bojana Kolenko Oblikovanje in tehni~no urejanje: Zmagoslav [alamun Tisk: Tiskarna Grafis, Po`eg 4, Ra~e 2 s 100 u~enci in 57 mentorji. U~enci O[ Destrnik so pripravili kulturni program, v katerem so mladi gasilci iz Radelj ob Dravi slovesno predali gasilsko zastavo mladim gasilcem iz Destrnika. Otvoritve sre~anja so se udele`ili poveljnik GZ Slovenije Matja` Klari~, predsednik GZ Destrnik Janez Irgl, poveljnik GZ Destrik Marjan Irgl, predsednik Sveta podravske regije Franc Simeonov, `upan Franc Puk{i~ in {tevilni drugi gostje. Kaj hitro so mladi gasilci lahko v likovni (oblikovanje z glino-kiparska delavnica in ustvarjanje na kartonaste tulce v kombinirani tehniki s tempero, mentorja Marta Marn in Vido Heri~), plesni (nau~ili so se plesati 2 plesa: pobre{ka – plesali so jo v okolici Dravskega polja, po`ugana – plesali so jo v vseh slovenskih pokrajinah, mentorica Ivanka Ho~evar), tehni~nolikovni (slikali so na steno: motivi imajo t.i. povezovalno – rde~o nit, gasilce in njihovo delo pri re{evanju premo`enja in ljudi v nesre~ah - po`aru, mentor Janko Marini~), tehni~ni (slikanje na majico, mentorja Vladka Bu~evec in Alojz Vuk), novinarski (spoznali so nekaj osnov novinarskega poklica za izvedbo nalog: izvedba ankete zaprtega tipa in priprava intervjuja, mentorja Marko Pograjc in Jure ^okl), in raziskovalni (na temo po`arna preventiva in varstvo okolja, mentorja Florjan Zabret in Primo` Lovri~) delavnici pokazali svoje sposobnosti. Kot dobri gostitelji so jim razkazali tudi Destrnik in njegove znamenitosti, ogled je obarval tudi lep jesenski popoldan. Kasneje so u~ence sprejeli gostitelji iz Destrnika in bli`nje okolice, ki so jim na svojih domovih ponudili preno~i{~e. Zve~er so se skupaj z gosti zbrali na osrednji slovesnosti ob 20. obletnici sre~anj dru{tev Mladi gasilec, pozno v no~ pa zaklju~ili dan s sre~anjem mentorjev, pedagogov in gostov. Sobota je bila bolj tekmovalnega zna~aja, saj so ta dan potekala testiranja in prakti~na Ob~an 25. oktober 2000 ZAHVALA Dvajseto sre~anje dru{tev Mladi gasilec je za nami in ugotovimo lahko, da je bilo zelo uspe{no. Gasilska zveza Destrnik nam je v sodelovanju z osnovno {olo pripravila dva ~udovita dneva. Zavedamo se, da je bilo z va{e strani, spo{tovani predsednik, in s strani va{ih sodelavcev potrebno veliko priprav in dela, zato se vam {e enkrat iskreno zahvaljujemo. Prosimo, da zahvalo prenesete na vse tiste, ki so pri organizaciji sre~anja sodelovali. Predsednik Gasilske zveze Slovenije Ernest Eöry tekmovanja z vedrovko, metom vrvi in vozli, na katerih so mladi gasilci pokazali svoje gasilske sposobnosti in iznajdljivost. Med mlaj{imi ~lani dru{tev Mladi gasilec so se najvi{je uvrstili mladi gasilci iz O[ Vojnik (481,30 to~k), O[ Rodica (481,20), na tretje mesto so se uvrstili gasilci iz O[ Dol pri Ljubljani P[ Seno`eti (481,00), Destrni~ani pa so zasedli 9. mesto (472,30). Med starej{imi gasilci so bili najuspe{nej{i u~enci iz O[ Vi`marje – Brod (487,50), za njimi tisti iz O[ Dole pri Litiji (485,30), na odli~nem tretjem mestu je bila ekipa Destrnika (484,90). Tekmovalnemu delu je sledila Ob~an 25. oktober 2000 sprostitev z zabavno prireditvijo “Z veseljem ustvarjamo”. Prireditve se je udele`ila tudi dr`avna sekretarka na Ministrstvu za {olstvo in {port Angelca Likovi~, ki je izpolnila svojo obljubo ob otvoritvi vrtca in tokrat na Destrnik s seboj pripeljala tudi ra~unalnik. Upamo, da so mladi gasilci, njihovi mentorji in vsi gostje pre`iveli na Destrniku pestro obarvana jesenska dneva ter od{li polni lepih vtisov, prijetnega dru`enja, morda sklenili trdnej{a prijateljstva, skratka upamo, da so od{li z namenom, da se v ta lepi slovenjegori{ki kraj spet vrnejo. Nata{a @i`ek 20. – sre~anje dru{tev Mladi gasilec na Destrniku je za nami Spo{tovane ob~anke in ob~ani Destrnika. Spet je za nami prijetno sre~anje in s ponosom lahko trdim, da ste prav vi tisti, ki znate in zmorete pokazati slehernemu ~loveku, ki pride na Destrnik, da tu `ivijo dobri in slo`ni ljudje, ki znajo poleg lepot na{ega kraja pri~arati vse tisto, kar lahko ~loveka osre~i in mu ostane lep spomin na Destrnik in Destrni~ane, Tako je bilo tudi tokrat, saj je preko 250 ljudi, gasilcev, pedagogov in pionirjev od{lo iz Destrnika na svoje domove po vsej Sloveniji s prijetnimi vtisi in marsikateri se bo z dru`ino ali sam vrnil {e ve~krat. To je bil tudi eden od ciljev - da ~im bolje promoviramo na{ kraj. [e enkrat hvala vsem dru`inam in posameznikom, ki ste otrokom ponudili preno~i{~e ter navezali prijateljske stike. Hvala o`jim sodelavcem, predsedstvu in poveljstvu GZ Destrnik ter obema gasilskima dru{tvoma, `upanu Francu Puk{i~u in pod`upanu Branku Zelenku ter vsem svetnikom, ob~inski upravi, JVIZ O[ Destrnik – Trnovska vas – Vitomarci predvsem ravnatelju g. Dragu Skurjenemu, njegovim sodelavcem ter seveda u~encem za ~udovit kulturni program, uredni{tvu javnega glasila Ob~an, predvsem gospodi~ni Nata{i @i`ek, Turisti~nemu dru{tvu Destrnik, Dru{tvu kmetic Destrnik, Pihalni godbi PGD Destrnik, Destrni{kemu oktetu, sponzorjem prireditve, vsem dru{tvom v ob~ini za predstavitve dru{tev v Ob~anu in ansamblu [tajer Band. Prepri~an sem, da nekaj velja stari rek, da dober glas se`e v deveto vas. Predsednik GZ Destrnik Janez Irgl 3 ZDRU@ILI OTVORITEV TURISTI^NEGA DOMA IN PRI^ETEK DELOVANJA AMBULANTE nekaterih ~lanov ne bi dosegali tak{nih uspehov. Najzaslu`nej{i je vsekakor Franc Fridl, ki je ves ~as akcije bedel nad izvajalci del in prostovoljno opravil preko 500 delovnih ur. Notranjost turisti~nega doma je s svojimi spretnimi rokami oblikoval Sre~ko Arnu{, ki je Destrni~anom znan po {tevilnih delih – tudi on je prostovoljno opravil preko 120 delovnih ur. Pri delu mu je “Dragi ob~ani in ob~anke, dolgo ste ~akali na zdravstveno ambulanto, dolgih 36 let je od tega, odkar je iz teh krajev od{el zdravnik, ki je deloval v Jane`ovcih,” je zbrane v nedeljo, 24. septembra, nagovoril `upan Franc Puk{i~. Ambulanta v Destrniku je `e tretja ambulan- Destrni~anom je spregovoril tudi Franc Šuta, dr. med. ta v okviru zasebnih ambulant Franca [ute, dr. med., saj je do sedaj v Slovenskih goricah deloval v ambulantah v Trnovski vasi in Cerkvenjaku. Otvoritev ambulante je gotovo velikega pomena, saj se bo s tem izbolj{ala kakovost zdravstvenih storitev za na{e ob~ane. Ambulanta bo delala dvakrat tedensko – v ponedeljek in ~etrtek dopoldan, kasneje se bodo prilagodili 4 {tevilu bolnikov in potrebam kraja. Delovanje ambulante je podprl tudi direktor Bolni{nice Ptuj Lojze Arko, dr. med., ki meni, da so tak{na dejanja dobra pot k dru`inskim zdravnikom, ki jim trenutno v Sloveniji dajemo premajhen pomen. Pozitivno je ocenil delovanje ambulante tudi dr. Andrej Bru~an, minister za zdravstvo. Poudaril je, da smo lahko ponosni na svojega zdravnika v kraju, saj predstavlja pomanjkanje zdravnikov splo{ne medicine v Sloveniji zaskrbljujo~ problem, mi pa imamo kar svojega zdravnika. Prostore je zdravnik opremil z lastnimi sredstvi, nekaj sredstev je prispevalo tudi ministrstvo, celotna i n v e s t i c i j a (zdravstvena ambulanta in turisti~ni dom) pa je ovrednotena na cca 35 mio tolarjev. Posebej prazni~na zdravnik je bila nedelja za ~lane Turisti~nega dru{tva Destrnik, ki so odpirali nove prostore. “Trudili se bomo, da bo na Destrnik pri{lo ~imve~ turistov,” je dejal predsednik TD Destrnik Ivan Zorec. Z novo pridobljenimi prostori jim bo to tudi uspelo. ^eprav se nekateri niso strinjali s preselitvijo v zgornje prostore, so sedaj ponosni na novourejene prostore turisti~nega doma. Poudaril je, da brez prostovoljnega dela pomagal Jani Zorko. Soba s {tukaturami (arhitekturni okraski) je res nekaj posebnega, najbolj pomembno pa je, da se ~lani v svojih prostorih resni~no dobro po~utijo. V prostorih turisti~nega doma je ta dan zadi{alo po gibanicah iz kru{ne pe~i, za kar gre velika zahvala pridnim gospodinjam, ~lanicam turisti~nega dru{tva. Nata{a @i`ek Po prerezu vrvice so si {tirje pomembni mo`je takole segli v roke. ZAHVALA V imenu gradbenega odbora za cesto Jane`ovski Vrh odcep [el – Irgl - Simoni~, ki izvajamo pripravljalna dela za asfaltiranje tega odcepa, se vsem ob~anom prav lepo zahvaljujemo za prostovoljne prispevke. Tako bomo lahko s skupnimi mo~mi asfaltirali to cesto. Veseli smo, da imamo v na{i ob~ini tak{ne ljudi, ki radi pomagajo tudi drugim vasem. Zahvaljujemo se tudi ob~inski upravi, ob~inskemu svetu, g. `upanu in odboru za infrastrukturo za pomo~ pri odmeri tega odcepa. Ciril Koser Ob~an 25. oktober 2000 Leto V, {tevilka 8 25. oktober 2000 VSEBINA 1. SKLEP o dolo~itvi cene vzgojno – varstvenega programa v vrtcu ob~ine Destrnik 1. Ob~inski svet Ob~ine Destrnik je na podlagi 31. ~lena Zakona o vrtcih (Uradni list RS, {t. 12/96), Pravilnika o pla~ilih stro{kov za programe vrtca (Uradni list RS, {t. 44/96, 39/97, 1/98, 84/98) in 15. ~lena Statuta Ob~ine Destrnik (Uradni vestnik Ob~ine Destrnik, {t. 1/99), na 15. redni seji dne 22.09.2000 sprejel S K L E P o dolo~itvi cene vzgojno – varstvenega programa v vrtcu ob~ine Destrnik I. Cena programa pred{olske vzgoje v ob~ini Destrnik zna{a: - celodnevni program pred{olske vzgoje v rednem oddelku 35.017,00 SIT. pla~ila star{ev za otroka z veljavnostjo od 01.09.2000 dalje. Vi{ina pla~ila star{ev se dolo~i na podlagi pravilnika o pla~ilih star{ev za programe v vrtcih. II. V primeru, ko gre za polno mese~no odsotnost otroka zaradi bolezni, lahko star{i uveljavljajo (na podlagi zdravni{kega potrdila) za~asno oprostitev pla~ila programa vrtca. III. Cena programa se uporablja za izra~un [tev.:032-01/2000-15R-2 Datum:22.09.2000 @upan Ob~ine Destrnik: Franc PUK[I^, s.r. NOVIH 717 METROV ASFALTNE PREVLEKE Kljub hladni oktobrski nedelji, 08.10.2000 je na otvoritev asfaltirane javne poti Bela – Matela v dol`ini 717 m in rekonstrukcije lokalne ceste (1000 m) pri{lo veliko va{~anov Jir{ovc. Za te je bila otvoritev velikega pomena, saj so jim nekateri obljubljali asfalt `e od leta 1998 dalje. Vrvico sta prerezala predsednica va{kega odbora Jir{ovci Irena Bauman in `upan Franc Puk{i~. Va{~ani so uredili tampon, v katerega so vlo`ili veliko denarnih sredstev in prostovoljnega dela, za kar sta jim predsednik gradbenega odbora Marjan Kosi in predsednica VO Jir{ovci Irena Bauman podelila pisne pohvale. “Besede pohvale Ob~an 25. oktober 2000 se izre~ejo in odidejo v pozabo, s pisno pohvalo pa ostane spomin” je dejala predsednica VO Jir{ovci. Pohvale so prejeli: Marjan Kosi, Marjan Lovrec, Jo`e @erjav, Milan Arnu{, Franc Doklovi~, Milan Hamer{ek, Peter Arnu{ in Branko Mur{ec. Gradbeni odbor je ob tej prilo`nosti podelil tudi zahvale: `upanu Francu Puk{i~u in ob~inskemu svetu, direktorju ob~inske uprave Miranu ^ehu, predsedniku odbora za infrastrukturo Sre~ku Vre~arju in predsednici VO Jir{ovci Ireni Bauman. Pobudnik podelitve zahval in pohval je bil Marjan Kosi. Aktivni predsednici VO velja velika zahvala, saj je z vztrajnostjo in sposobnostjo organiziranja dosegla, da so dela stekla. Po otvoritvi so se zbrani poveselili ob jeda~i in dobri doma~i kapljici ter zvokih h a r m o n i k e Ladislava Laha, ki mu je bilo posebej v ponos igrati dr`avnemu poslancu RS. Jir{ov~ani so pokazali, da kljub politiki, ki jo vodijo nekateri v vasi, znajo zdru`iti mo~i, pozabiti na politiko in narediti vse za svoj dobrobit in dobrobit kraja. Nata{a @i`ek 5 Zakon o nacionalni stanovanjski var~evalni shemi Z ugodnimi posojili do lastnega stanovanja Dr`avni zbor je sprejel zakon, na podlagi katerega bo var~evalcem omogo~eno, da bodo lahko preko sistema dr`avnih premij pri{li do ugodnih dolgoro~nih var~evanj s pravico do nizko obrestovanih dolgoro~nih posojil ter do pove~anja dolgoro~nega stanovanjskega kreditiranja. mese~nega obroka var~evanja, var~evalec pa se bo lahko odlo~il tudi za vi{ji znesek. Var~evalec bo obroke pla~eval mese~no ali enkrat letno v vi{ini dvanajstih pogodbenih mese~nih obrokov. Var~evalec bo lahko po izteku var~evalne pogodbe prosto razpolagal s privar~evanimi sredstvi. V okviru nacionalne var~evalne sheme `e var~uje 25.607 var~evalcev Kak{ne ugodnosti prinese var~evanje ter po kak{ni obrestni meri bo banka obrestovala privar~evana sredstva? Odziv dr`avljanov na razpisano mo`nost var~evanja v nacionalni stanovanjski var~evalni shemi, ki jo je Vlada RS sprejela kot pilotski projekt marca leta 1999, je presegel vsa pri~akovanja. Povpra{evanje je bilo bistveno ve~je od zmo`nosti, zato se je dr`ava odlo~ila za trajnej{i projekt predvsem v zvezi s pove~anjem dolgoro~nega stanovanjskega kreditiranja. V okviru nacionalne stanovanjske var~evalne sheme tako var~uje `e 25.607 var~evalcev, ki mese~no vpla~ajo 593,700.000 tolarjev, oziroma letno preko 7 milijard tolarjev. V petih letih bodo tako privar~evali preko 35 milijard tolarjev. Tako bo leta 2004 skupaj z izkori{~enimi pravicami do posojil na stanovanjskem trgu ve~ kot 100 milijard tolarjev dodatnega povpra{evanja, kar zahteva aktivnosti za pove~anje ponudbe stanovanj. Dr`ava bo nacionalno stanovanjsko var~evalno shemo izvajala preko Stanovanjskega sklada Republike Slovenije in bank, ki bodo izbrane na javnem razpisu Banke, ki bodo izbrane na javnem razpisu, bodo pridobile pravico za sklepanje var~evalnih pogodb. K izboru bank bo dala svoje mnenje tudi Banka Slovenije. V primeru, da bodo postopki stekli v roku, bo lahko Stanovanjski Sklad RS pozval zainteresirano javnost k podpisu novih var~evalnih pogodb konec novembra oziroma v decembru. Tako imenovane var~evalne pogodbe se bodo sklepale za pet ali za deset let, pravice pa bodo razdeljene na lote. Pogoji in na~in var~evanja Var~evalec bo tako sklenil pogodbo v eni izmed bank, ki jih bo Stanovanjski sklad RS izbral na javnem razpisu. Tako bo stranka var~evalne pogodbe poleg var~evalca in banke {e Stanovanjski sklad RS, ki bo jam~il za pla~ilo premije. Obveznosti in pravice iz pogodbe bo lahko var~evalec kadarkoli prenesel na zakonca oziroma na osebo, ki ji v skladu s predpisi o zakonski zvezi pripadajo enake pravice kot zakonskemu partnerju, na otroke ali vnuke. Vlada bo po predhodnem mnenju Banke Slovenije dolo~ila vi{ino najni`jega prvega 6 Za privar~evana sredstva se bodo {tela vsa pla~ila po pogodbi, pripadajo~e premije za celotno var~evalno dobo, pripisana revalorizacija in obresti. Banka privar~evana sredstva var~evalca in pripisane premije, ki zna{a letno en pogodbeni mese~ni obrok var~evanja, revalorizira. Banka bo tako var~evalcu mese~no obrestovala vpla~ila po obrestnih merah v vi{ini 1,65 % letno za petletno var~evanje, oziroma 3 % letno za desetletno var~evanje. Sredstva za premije bodo letno zagotovljena iz sredstev Stanovanjskega sklada in iz dr`avnega prora~una. V primeru, da bo var~evalec odstopil od var~evalne pogodbe pred pretekom ~asa, za katerega je sklenil pogodbo - to je 5 ali 10 let, mu bo banka razknji`ila premije ter jih vrnila Stanovanjskemu skladu. Tako bodo var~evalcu, ki bo odstopil od var~evalne pogodbe, pripadale le obresti na privar~evana sredstva. Redno var~evanje bo pogoj za pridobitev ugodnih posojil Var~evalec, ki bo redno var~eval celo var~evalno dobo in pridobil vse premije, bo lahko pridobil pravico do ugodnega posojila. Tako bo moral redno pla~evati mese~ne obroke, saj bo pridobil pravico do premije le, ~e ne bo zamudil s pla~ilom mese~nega obroka ve~ kot enkrat pri var~evalni dobi pet let oziroma najve~ dvakrat nezaporedno pri var~evalni dobi deset let. Vi{ina posojila, ki ga bo zagotovila banka var~evalcu je najmanj dvojni znesek privar~evanih sredstev. Odpla~ilna doba posojila bo vezana na dobo var~evanja. Var~evalec, ki bo var~eval 5 let, bo imel mo`nost odpla~ila posojila 10 let po 2,45 % obrestni meri, var~evalec, ki je var~eval 10 let, pa bo imel mo`nost odpla~ila posojila 20 let po 3,80 % obrestni meri letno. ro~nih stanovanjskih posojil kot vira financiranja stanovanjske gradnje - skladno z nacionalnim stanovanjskim programom. Zato je zakon predvidel strogo namensko rabo denarja, ki ga bo var~evalec lahko pridobil na podlagi ugodnega posojila na privar~evana sredstva. Tako bo lahko posojilojemalec odobreno posojilo porabil samo za: 1. nakup stanovanja ali stanovanjske hi{e; 2. gradnjo individualne stanovanjske hi{e (tudi nadomestno gradnjo, nadzidavo ali dozidavo, izgradnjo podstre{nega stanovanja); 3. rekonstrukcijo lastnega stanovanja ali stanovanjske hi{e ali 4. adaptacijo lastnega stanovanja ali stanovanjske hi{e; 5. nakup stavbnega zemlji{~a za gradnjo stanovanjske hi{e; 6. pla~ilo stro{kov za opremljanje stavbnega zemlji{~a; 7. pla~ilo od{kodnine za spremembo namembnosti kmetijskega zemlji{~a v stavbno zemlji{~e; 8. pla~ilo projektne dokumentacije v zvezi z nameni iz prej{njih to~k; 9. pla~ilo `e najetih posojil za namene iz prej{njih to~k. Kot je razvidno, se privar~evani denar in posojilo lahko uporabi le strogo namensko. Tak{en je tudi bil cilj celotnega zakona. S pripadajo~imi premijami, obrestmi in ugodnimi posojili je, glede na trenutno stanje, mogo~e ra~unati, da nekega dne predvsem mladi in mlade dru`ine pridejo do lastnih stanovanj. Sedaj je na potezi tudi dr`ava, da pomaga financirati izgradnjo novih stanovanj. Z iztekom var~evalne sheme je treba zagotoviti tudi odkup novih stanovanj, saj se lahko zgodi, da bo ob ve~jem povpra{evanju in skromni ponudbi, ki jo imamo trenutno, porasla cena. Vsi, ki `elite namensko var~evati, bodite pozorni na javni poziv Stanovanjskega Sklad RS k podpisu novih var~evalnih pogodb konec novembra oziroma v decembru. Zapisala: Andreja Pihler Z namenskim var~evanjem do nakupa in do adaptacije stanovanja Osnovi razlog za izdajo tega zakona je bil, da se zagotovi trajnost in sistemska urejenost var~evanja v stanovanjski var~evalni shemi, z namenom zagotavljanja ugodnih dolgo- Ob~an 25. oktober 2000 V^ERAJ IN DANES ENEGA KMETA IN KMETICE “MICA, GI SI? DAJ [E MI ^ETRT. ENEGA MI JE @EMLA SPILA, ENEGA PA [E ZAJ MORE MICA.” Hi{a, v kateri je bila gostilna Keti{, je bila postavljena 1878. leta. Prej{nji lastnik Irgonja jo je postavil z namenom, da bo v njej gostilna. Marija Keti{ in mo` Ferdinand sta jo kupila 1918. leta, nad vhod sta dala napis Fed. Kurbos. Ferdinand je umrl, Marija se je leta 1919 znova poro~ila z mesarjem Rudolfom Keti{em. Rudolf je bil mesar, trgovec z `ivino, klavec in gostilni~ar. Imel je {tiri konje, dva dirkalna in dva delovna. Ob nedeljah je bilo mogo~e poleg pija~e dobiti tudi hrano: govejo juho, kos mesa ali goveji gola` in bele `emlje, ki jih je dvakrat na teden v ko{u prina{al gaj{ic – Ga{peri~ iz Zore~eve pekarne v Destrniku. Poleg belih `emelj je prina{al tudi laberle – kola~ke iz ~rne moke. Popoldan pa so za mimoido~e, ponavadi furmane, pripravili govedino v solati – esikflaj{, svinjsko kislo juho in prodajali klobase. Kislo juho so kuhali predvsem za “Polan~eke”. 1 Preste so stale na lesenem stojalu na pultu in so jih navadno kupovali mo`je. Dva mo`a sta z dvema prstoma vsak na svojo stran vlekla presto, ki se je zlomila. Tisti, ki mu je v rokah ostal cel zviti prestin kri`, jo je moral pla~ati. Andrejeva Mica, velika kmetica 80-ih let, je vsak dan prihajala v gostilno “po pribolj{ek” - na tri deci ali ~etrt in govorila gostilni~arki: “Mica, daj mi en ~etrt vina in eno `emljo.” @emljo je namakala v vino: “Mica, gi si? Daj {e mi ~etrt. Ob~an 25. oktober 2000 Enega mi je `emlja spila, enega pa {e zaj more Mica.” V gostilni je sedela tudi po tri ure in pila svoje vino. Sama priti v gostilno, je bilo sramotno. Mlada dekleta so fantje dostikrat vabili v gostilno: “Pa pojd, pa pojd. Negda je bilo druga~e. Zdaj pa ni treba vabit. Zdaj pa same gredo.” Prodajali so kuklo,2 pivo, belo vino, rde~e vino (ki so ga imeli iz svojih goric) in kraherle.3 Najve~ so spili {pricarjev. Robo so nabavljali v Lenartu, od koder so jo pripeljali s konji. Pozimi so imeli ob nedeljah plese. Pri{la je mladina in muzikantje. Muzikant Bohl je igral na frajtonarico, najraj{i po lo~ko.4 Igral je ob kozarcu vina. “Tak so plesali, da so jenke in podve`jaki leteli okrog. Pometale so `enske z jenkami po tleh!” Zunaj je kasneje visela tabla z napisom Gostilna in mesarija Keti{. Pod kostanji, zunaj pred gostilno, so imeli lesene klopi in mize s prti. V fari sta bili {e dve gostilni, v trgu je bila gostilna Horvat, Terglav~nik pa v Lo~i~u. V kletnih prostorih so imeli ledenico. Led, velike klade ledu, so pozimi s konji iz Pesnice in ^rmca vozili na saneh. Te plo{~e ledu so prinesli v {ank, nanje pa postavili steklenice pija~e. Vse leto je bil led v kleti, v ledenici. Zunaj so postavili vodnjak, poleti so staljeno odve~no vodo ~rpali ven. Ta led so porabljali tudi za meso, ki je bilo obe{eno na kavljih v kletnih prostorih. Na lojtrnik5 so nalo`ili po deset zaklanih `ivali in jih odpeljali v Maribor na prodajo. Ob nedeljah zjutraj je Keti{ prodajal meso tudi v gostilni Marini~ v Destrniku, kjer je imel najet prostor. Imeli so tudi malo trgovinico, prostoru {e danes pravijo {tacun. Prodajali so sladkor v obliki Gostilna Keti{ s prednje strani piramide, ki so ga strgali z no`em, poper in manj{e stvari. Gostilna je bila odprta vsak dan. Poleg gostilni~arke sta delala {e slu`kinja in mo`. V sobi so imeli glasbeno omaro, flora so ji rekli. Igrala je dvanajst muzik, na dva valja, ki si ju ro~no zavrtel, v omaro si vrgel kovanec in en valj je zaigral {est muzik naenkrat. Ljudje so lahko pili na kredo, na puf. Dol`nike so napisali na notranji strani omare s kredo ali s svin~nikom. Marija je umrla 1940. leta. Potem je za kakih sedem let gostilno prevzela h~erka, iz{olana gostilni~arka Ljudmila Keti{. Med 2. sv. vojno je bilo zelo te`ko dobiti pija~o. Ljudmila je ponjo hodila na Ptuj, zaboje s pija~o je preva`ala in nosila na avtobus. “Koliko je bilo straha med vojno: Nemci so bili in trije Re{i, Osojnik, Lacko, sedem jih je skup hodilo. Zve~er so pri{li s pu{kami, nahrbtniki in kosmati na pivo. Zbudili so mene, teto iz Maribora in slu`kinjo. Teta je bila vsa polulana od straha in jih je takoj zjutraj prijavila `andarjem. Pa so sami rekli, naj jih prijavimo, da ne bomo imele problemov pred `andarji. Nikdar ve~ jih potem nismo videli.” Na podstre{ju so imeli preno~i{~a, {tiri le`i{~a: “V Lo~i~u so bili {tirje kmetje. S konji, namenjeni v Trojico, so se ustavili v gostilni in kartali, v~asih po teden dni. Kartali so za denar {nops in dureka, 6 krajclali.7” Rudolf je bil tudi lovec; v gostilno so prihajali lovci, po deset skupaj: “Vseh deset je enkrat dobilo samo enega zajca. Drugi dan je {el paznik, pa je prinesel pet zajcev `e ob osmih zjutraj. Tako smo se {e potem smejali na ta ra~un.” Prihajali so na lov, ki ga je Rudolf kupil. Najel je paznika za ~uvanje kupljenega rajona. V gostilno sta prihajala tudi doma~i pesnik Matija Belec in Humska. 8 Obnovljena hi{a stoji danes ob prometnih tablah, ki ozna~ujeta konec in za~etek vasi Bi{. Ne more{ mimo, ne da bi ju opazil. Jelka P{ajd 1 Romarji iz Haloz, ki so pripeli do Bi{a in nadaljevali pot k Sveti Trojici. 2 Jabol~nik. 3 Krahel: brezalkoholna pija~a, 0,33 dcl. 4 Ples polka, pri katerem so stopali hitro in zelo {iroko. 5 Voz za seno. 6 Igra za dva ali {tiri igralce z 32-imi kartami. 7 Delali kri`e s kredo, zmagovalec je sproti brisal krake, metali so karte sedemkrat, igralec z ve`jo {tevilko je sproti brisal krake kri`a, “krajcle kri`a”. 8 @enska s Huma nad pokopali{~em, ki je znala vra~iti oziroma zdraviti in so jo nekateri imeli za coprnico. 7 TURISTI^NA AGENCIJA METKA VAM PREDSTAVLJA V tej {tevilki Ob~ana vam predstavljamo romanti~no alpsko sredi{~e Kranjska Gora, kjer vsakdo najde kaj zase. Lahko se odlo~ite za smu~anje ali pa samo za obisk svetovnih smu~arskih prireditev, lahko prisluhnete alpinisti~nim ali pohodni{kim utripom in se odpravite v gore, kjer se spro{~ate v nedotaknjeni naravi… Kranjska Gora in okoli{ki kraji Gozd Martuljek, Podkoren, Rate~e in Planica so med najbolje obiskanimi zimskoturisti~nimi sredi{~i v Sloveniji. Bogata turisti~na ponudba s hoteli, z apartmaji, gosti{~i, diskotekami, bazeni, s savnami, {tevilnimi {portnimi in kulturnimi prireditvami ter ~udovito naravno okolje omogo~ata gostom prijetno bivanje v vseh letnih ~asih. Gostje lahko koristijo razli~ne mo`nosti namestitve: Hotel LARIX *** Stoji tik ob smu~i{~u in ima ~udovit pogled na Julijske Alpe. V hotelu so restavracija (vsi obroki so samopostre`ni), dnevni bar, terasa, notranji bazen, savna, masa`a, frizerski salon, casino… Sobe so opremljene s prho in WC-jem, radiom, SAT - TV, balkonom. Hotel PRISANK *** Stoji v sredi{~u Kranjske Gore tik ob smu~i{~u. Ima restavracijo, kavni bar, TVsobo, namizni tenis. Sobe so opremljene s prho in WC-jem, telefonom in SAT-TV. Hotel Larix 1/2 + POL Hotel Prisank 1/2 + POL 25.11.-16.12. 03.03.-31.03 16.12.-23.12. 20.01.-17.02. 47.100,00 37.100,00 47.100,00 37.100,00 23.12.-30.12. 06.01.-20.01. 17.02.-03.03. 58.700,00 47.900,00 30.12.-06.01. 82.500,00 69.200,00 Hotel ALPINA *** Stoji tako reko~ na smu~i{~u in nudi lep razgled na Kranjsko Goro. Hotel ima restavracijo, TV sobo, aperitiv bar, diskoteko… Sobe so opremljene s prho in WC-jem, SAT-TV, nekatere imajo balkon. 02.12.-23.12. 06.01.-20.01. 03.03.-31.03. 23.12.-30.12. 30.12.-06.01. 17.02.-03.03. 20.01.-17.02. Hotel Alpina1/2 + POL 36.400,00 42.900,00 62.700,00 47.600,00 41.600,00 Apartmaji RAZOR *** Najdemo jih v sredi{~u Kranjske gore. Namestitev je mo`na v apartmajih za 2 - 6 oseb. V vsakem apartmaju je telefon in TV sprejemnik. Apartmaji RAJ Nova, prijetno in lepo urejena apartmajska hi{a stoji ob gozdi~ku blizu jezera in nudi ~udovit pogled na planine (Prisank in Razor). Namestitev je mo`na v apartmajih za 2 - 4 osebe. Vsi apartmaji so opremljeni s telefonom, TV sprejemnikom in balkonom. V hi{i je lepo opremljena kme~ka soba. Gostom je proti dopla~ilu na voljo uporaba savne in masa`ne kadi. Apartmaji Razor 1/4 – 5 NA 1/4 – 6 NA Apartmaji Razor APP – 2 OSEBI APP – 3 OSEBE APP – 4 OSEBE 02.12.-16.12. 20.01.-17.02. od 03.03. 16.12.-23.12. 78.400,00 87.200,00 96.600,00 107.300,00 02.12.-23.12. 13.01.-27.01. 06.01.-13.01. od 03.03. 23.12.-06.01. 03.02.-17.02. 53.900,00 60.200,00 67.400,00 73.600,00 78.900,00 100.800,00 85.300,00 23.12.-30.12. 06.01.-20.01. 17.02.-03.03. 30.12.-06.01. 102.800,00 151.200,00 123.900,00 188.900,00 27.01.-03.02. 17.02.-03.03. 55.700,00 62.600,00 69.200,00 76.600,00 80.800,00 88.700,00 Metka Kajzer METKA KAJZER, s.p. Slovenski trg 9 2250 Ptuj tel: 02/779-20-21 fax: 02/771-63-71 Apartmaji RAJ 8 Ob~an 25. oktober 2000 USTVARJALNA STRAN ZA NAJMLAJŠE Jesen je za marsikoga najlep{i letni ~as. Drevje se odene v ~udovite odtenke pisanih barv in kar kli~e po sprehodu po gozdu. V naravo nas vabijo {tevilni jesenski plodovi, predvsem kostanj, gobe… Tudi na{i najmlaj{i z veseljem radovedno nabirajo jesenske plodove. pribli`no 100 cm dolgo nit. 3. Nare`emo ve~ volnenih niti. jo z `eblji~kom potrdimo na strop. Posebno lepo je, ~e na strop v razli~nih vi{inah obesimo ve~ palic s stor`i. Iz knjige: Otrok ustvarja Simona Koletnik S stor`i se rade posladkajo veverice in druge `ivali, mi pa lahko iz njih naredimo zanimiv okrasek za na{o sobo. Ko ga bomo pritrdili na strop, se bo v zraku premikal in obra~al. Vise~i stor`i Potrebujemo: -volno, -stor`e, -lesene palice, -`eblji~ke, -{karje. 4. Na nit nave`emo prvi stor` tako, da navzgor pelje dvojna nit. 1.Podajmo se v gozd in poi{~imo ~imve~ stor`ev. 6. Nadaljujemo z nizanjem stor`ev, dokler jih ni na nitki pet ali ve~. 2.Pripravimo volneno nit in palico, na katero bomo navezovali stor`e. ^e `elimo na nit nanizati {tiri do pet stor`ev, potrebujemo 7. Naredimo {e ve~ podobnih niti s stor`i in jih nave`emo na palico. 5. Nekaj centimetrov stran od prvega stor`a naredimo vozel. Nato na nit prive`emo drugi stor`. 8.Na konca palice nave`emo volneno nit in KMETIJSKI NASVET Po leto{nji izredno dobri kvaliteti grozdja bo treba tudi dobro in “pridno” kletariti. Zato bomo nekaj povedali o negi mladega vina. Ker je bilo letos zelo zdravo in sladko grozdje, ni bilo potrebe po dosladkanju in uporabi raznih ~istil (razen nekaterih). ^e ste mo{t primerno `veplali, razsluzili in dodali selekcionirane kvasovke, se je vrenje kmalu pri~elo, ker so bile {e relativno visoke temperature. Uporaba selekcioniranih kvasovk je zelo koristna iz dveh razlogov. Ob njihovi uporabi se vrenje pri~ne prej kot bi se sicer. Za`eljeno je, da mo{t ~imprej preide v fazo vrenja, ~eprav ga za{~itimo z `veplanjem,da so mo`nosti oksidacijskih procesov (porjavenje), ~im manj{e. Tudi premo~no `veplanje povzro~i, da mo{t ne vre. V takih primerih si pomagamo na razli~ne na~ine: da mo{t pre~rpamo preko ~rpalke, dodamo selekcionirane kvasovke, ki so bolj odporne na `veplo, ali dodamo mo{t, ki `e vre, ali mo{t segrevamo. Ob dodatku selekcioniranih kvasovk je tudi vrenje bolj mirno, kar je za`eljeno, da ne izhlapi toliko aromati~nih snovi. Na grozdju in v mo{tu so tako imenovane navadne ali divje kvasovke, ki povzro~ajo burno vrenje, pa tudi vrenje se ne pri~ne tako hitro. Med vrenjem ali po njem (vendar pred pretokom) je primerna uporaba BENTONITA, ki je snov na osnovi gline, in ve`e nase beljakovine, ki bi lahko v vinu povzro~ile motnost. Od tega, kak{no vino `elite, je odvisno, ali ste zaustavili vrenje. Kjer je bila visoka sladkorna stopnja in niste zaustavili vrenja, Ob~an 25. oktober 2000 imate pa~ zelo “mo~no” vino – z visoko stopnjo alkohola, ker sladkor prevre v alkohol. suho vino – vsebuje do 4 g/e nepovretega sladkorja polsuho vino – vsebuje 4 – 12 g/e nepovretega sladkorja polsladko vino - vsebuje 12 - 50g/e nepovretega sladkorja sladko vino - vsebuje 50 g/e nepovretega sladkorja Nepovreti sladkor najenostavneje dolo~imo s pomo~jo refraktometra. ^e niste prekinjali vrenja, je ravno tako potreben hiter prvi pretok mladega vina, en – dva tedna po kon~anem vrenju, ker se po kon~anem vrenju pri~ne biolo{ki razkis – proces, s katerim se nekoliko zni`ajo kisline v vinu, to pa v leto{njem letniku ni potrebno, ker so kisline `e tako nizke. Ob 1. pretoku moramo vino primerno `veplati s 6-10 g prostega `vepla na 100 e vina. 1 dcl 5 – 6 % `veplene kisline je enako 5 g prostega `vepla na 100 l vina; 10 g VINOBRANA = 5 g prostega SO2 na 100 l vina, 1 `veplenica (trak) = 3 g prostega SO2 na 100 l vina (odvisno od velikosti `veplenic). Pri mladem vinu je obvezno redno (tedensko) kontroliranje `vepla, saj ga mlado vino tako reko~ veliko porabi. To najenostavneje naredimo z VINI REAGENTOM. En teden po prvem pretoku mora vino vsebovati 50 mg/e prostega `vepla, ~e ga ne, ga do`veplamo na omenjeno dozo. Nata{a ^eh, in`.agronomije 9 MARTINOVE JEDI DU[ENO RDE^E ZELJE Za 4 osebe potrebujemo: 40 dag rde~ega zelja, limonin sok, 4 dag ma{~obe, 2 dag sladkorja, 4 dag ~ebule, 10 dag jabolk (jabolko), sol, rde~e vino po potrebi, malo vode oz. juhe za zalivanje. Priprava: Oprano zelje nare`emo na rezance in ga pokapamo z limoninim sokom. Na ma{~obi zarumenimo sladkor, dodamo sesekljano ~ebulo, jo prav tako rumeno prepra`imo, dodamo zelje, naribano jabolko, prilijemo vino in solimo. Pokrito du{imo. Med du{enjem po potrebi prilivamo {e malo juhe ali vode, da se jed ne prismodi. MLINCI Dober tek! Ve~ina pojedin, ki jih pripravljamo v ~asu martinovanja, zajema `e tradicionalno Martinovo gos, ki je najpogosteje pe~ena, ob tem ne manjkajo {e du{eno zelje (uporabimo lahko sve`e rde~e, belo ali celo kislo zelje) in mlinci (namesto mlincev lahko ponudimo tudi druge testeninske priloge kot so trganci ali {iroki rezanci), priloge iz krompirja in kostanja (kostanjev pire), klasi~ni kruhovi cmoki ali kruhov cmok v ovitku. Ne pozabimo na sladico, ki je lahko kostanjeva rulada ali rezina. MARTINOVA GOS Za 4 osebe potrebujemo: 20-25 dag moke, 1 jajce, 2 `lici kisle smetane, vodo po potrebi, sol, 5 dag ocvirkov z mastjo ali kislo smetano za zabelo. Priprava: Pripravimo vle~eno testo z dodatkom kisle smetane. Spo~ito testo tanko razvle~emo v okrogle krpe in jih nekoliko osu{imo. Mlince nato spe~emo v kru{ni pe~i ali na ne prevro~i {tedilnikovi plo{~i. Rumeno zape~ene krpe testa raztrgamo na manj{e kose. Poparimo jih s slanim kropom, v katerem naj ostanejo nekaj minut, nato jih odcedimo in zabelimo s prepra`enimi ocvirki ali s prevreto kislo smetano. Nasvet: Industrijsko pripravljene mlince pripravimo po zgornjem receptu. Mlince poparimo s slanim kropom, pustimo stati nekaj minut, jih odcedimo in zabelimo. KOSTANJEV PIRE Za 8 oseb potrebujemo: 3 kg gos, sol, majaron, 10 dag olja, vodo ali juho. Priprava: Gos o~istimo in jo 1 do 2 uri preden jo mislimo pe~i znotraj in zunaj natremo s soljo in majaronom. Vrat, glavo, peruti, noge, `elodec, jetra in srce porabimo posebej kot gosjo drobovino. Za~injeno gos damo v kozico, tako da le`i na prsih, jo polijemo z vro~im oljem, prilijemo malo vro~e vode in jo pe~emo dve uri in pol. Mast sproti odlivamo, na koncu odlijemo vso in prilijemo malo juhe. Gos ves ~as oblivamo s sokom iz peka~a. Ko je `e mehka, jo pri visoki temperaturi ope~emo, da dobi lepo skorjo. Pe~enka je okusnej{a, ~e prsni ko{ napolnimo s surovimi jabolki. Pred serviranjem jo na plo{~i dekoriramo po `elji. 10 Za 4 osebe potrebujemo: 80 dag kostanjev, slan krop, 5 dag margarine, 2 dl mleka. Priprava: Kostanje skuhamo do mehkega v slanem kropu. Odcedimo. Nato jih na hitro olupimo in v skledi pretla~imo. Pretla~enim kostanjem dodamo raztopljeno margarino in vrelo mleko. Pire dobro preme{amo in ponudimo vro~ega. KRUHOVI CMOKI Za 4 osebe potrebujemo: 30 dag kruha, 3 dag ma{~obe. 4 dag ~ebule, poper, ore{~ek, sol, sesekljan peter{ilj, 1,5 dl mleka, slan krop, 1-2 jajci, 5 dag moke. Priprava: Kruh nare`emo na kocke. V pe~ici jih le toliko osu{imo, da jih med prsti {e lahko stisnemo. Na ma{~obi prepra`imo ~ebulo, dodamo mu{katni ore{~ek, sesekljan peter{ilj. V mleku ali juhi raz`vrkljamo jajce in oboje vlijemo na kruh. Pustimo stati nekaj minut. Nato dodamo moko, dobro preme{amo in oblikujemo cmoke. Skuhamo jih v slanem kropu (okrog 10 minut). Pred serviranjem jih zabelimo z ocvirki. KOSTANJEVA RULADA Testo: 4 dag margarine, 6 jajc, 18 dag sladkorja, pol zavitka pecilnega pra{ka, 12 dag kuhanega pretla~enega kostanja, 10 dag moke, ma{~obo za peka~. Priprava testa: Margarino penasto ume{amo, dodamo rumenjake, polovico sladkorja in vanilijev sladkor. Me{amo, da naraste, in po~asi vsujemo {e ostalo polovico sladkorja. Dodamo sneg in nato {e moko, med katero smo zame{ali pecilni pra{ek in pretla~eni kostanj. Narahlo zme{amo. Testo vlijemo v dobro namazan peka~ 3 cm visoko. V srednje vro~i pe~ici pe~emo 30 minut. Pe~eno testo zvrnemo na mokro krpo, potresemo s sladkorjem in zvijemo v rulado. Pustimo, da se ohladi. Krema: 20 dag margarine ali masla, 1 rumenjak, 16 dag sladkorja, 1 dl mleka, 12 dag kuhanega pretla~enega kostanja, 1 zavitek vanilijevega sladkorja, 1 `li~ka ruma. Priprava kreme: Maslo penasto ume{amo. V posodo damo rumenjak, sladkor in mleko. Posodo postavimo nad soparo in stepamo, da se zgosti. Nato stepamo {e na hladnem, da se ohladi. Med me{anjem kuhano kremo postopoma vlivamo k ume{anemu maslu in nazadnje dodamo {e kuhani, olupljeni in pretla~eni kostanj, vanilijev sladkor in malo ruma. Vse dobro preme{amo. Rulado oz. testo odvijemo, prema`emo s kremo in zvijemo v rulado. Preostanek kreme prema`emo po vrhu. Po `elji dekoriramo, preden ponudimo, pa damo rulado za 1 uro v hladilnik. OBILO U@ITKOV OB DOBRI KAPLJICI IN DOBER TEK ! Pripravil: Ivan Flaj{man V uredni{tvu smo opravili `reb dopisnic, ki so pravo~asno prispele na na{ naslov. Nagrajenci so: 1. nagrada: Anja Krajnc, Lo~ki Vrh 14/a, 2. nagrada: Darko Marori~, Svetinci 16, 3. nagrada: Maja Pongra~i~, Jir{ovci 38. Nagrade lahko dvignete v uredni{tvo Ob~ana Ob~an 25. oktober 2000 Zdravni{ki nasvet PREPRE^EVANJE GRIPE IN PREHLADA Prihaja obdobje gripe in prehladov, zato vam posredujemo nekaj navodil za prepre~evanje bolezni. KAKO SE OBVARUJETE PRED OKU@BO? - zmanj{ajte stike z obolelimi ljudmi, predvsem stike z rokami (dotikanje in rokovanje), - ne dopustite, da bi oboleli ljudje v vas kihali, ka{ljali ali vzdihovali proti vam, - v prehladnem obdobju se izogibajte ve~jih skupin ljudi, - pijte veliko teko~ine, predvsem ~aja, vitaminskih in drugih toplih napitkov, - u`ivajte lahko hrano, veliko sadja in zelenjave, - skrbite za dobro telesno kondicijo, - redno zra~ite stanovanje, - izogibajte se jutranjemu mrazu in megli, - izogibajte se cigaretnemu dimu in vsemu, kar dra`i ka{elj, - vedno imejte suha in topla obla~ila ter obuvala, - proti gripi se za{~itite s pravo~asnim cepljenjem. Lahko ga `e sedaj rezervirate v na{i ambulanti. KAKO PREPRE^ITE PRENOS BOLEZNI NA DRUGE LJUDI? V prvih dnevih bolezni ste najbolj ku`ni, zato ostanite doma, pijte dosti teko~ine in vzemite zdravila proti bole~inam in proti vro~ini. V ~asu bolezni se izogibajte ve~jih skupin ljudi; slu`ba, {ola, vrtec, avtobus, trgovine, cerkev, zabave, ~akalnica pri zdravniku in podobno. Bolezen se prena{a s kapljicami. Zato ne kihajte, ne ka{ljajte in ne dihajte v svoje bli`nje in tudi ne v svojega zdravnika, ker jih boste oku`ili. Prve tri dni ne hodite k zdravniku, ostanite doma, da ne oku`ite bolnikov v ~akalnici in zdravstvenega osebja. NEKATERA DODATNA POJASNILA KDAJ K ZDRAVNIKU? Vsekakor ne `e prvi dan. Mirno lahko po~akate doma tri dni in se dr`ite zgornjih navodil. ^e se je stanje pri~elo izbolj{evati, obisk pri zdravniku ne bo potreben. ^e pa se stanje ne izbolj{uje, se javite pri svojem zdravniku v njegovem ordinacijskem ~asu. Prehlad ni bolezen, s katero bi obremenjevali de`urno zdravni{ko slu`bo. Mirno lahko po~akate naslednji dan. ^e ste zaposleni, morate k zdravniku po bolni{ki list. Ponavadi vas zdravnik dobro pozna in vam bo dal bolni{ke liste tudi za nekaj dni nazaj. Zato ni potrebno, da ga obi{~ete `e prve dneve, ko imate najvi{jo vro~ino in ste najbolj ku`ni. OPRAVI^ILO ZA [OLO ^e je otrok odsoten iz {ole manj kot tri dni, mu lahko napi{ejo opravi~ilo za {olo star{i. Za dalj{e odsotnosti dobi otrok opravi~ilo pri nas. KDAJ V SLU@BO, [OLO ALI VRTEC? Ko boste brez vro~ine. Proti ve~eru vro~ina nara{~a in je zve~er najvi{ja. ^e boste zve~er brez vro~ine, je tudi naslednjo jutro ne boste imeli ve~. Zato lahko greste naslednje jutro `e v slu`bo, {olo, vrtec in podobno. @ELIM VAM ^IMPREJ[NJO OZDRAVITEV! VA[ ZDRAVNIK Franc [UTA, dr. med. SRE^ANJE BRATRANCEV IN SESTRI^EN V soboto, 7.10.2000, smo se v Gosti{~u Kmeti~ v Voli~ini sre~ali bratranci in sestri~ne, ki nas `ivljenje ve`e in spominja na “^EHOVO RODBINO”. Od enaintridesetih bratrancev in sestri~en, se nas je sre~anja udele`ilo devetnajst, skupaj s partnerji, pridru`ili pa so se nam tudi tete in strica. Mo~ni korenini, ki sta pognali v Jir{ovcih pred mnogimi leti, sta bila na{ dedek ali o~a, kot smo jih klicali, ^EHOV Alojz ali JU@OV Lojzek in na{a babica ali mati Terezija. Od dvanajstih otrok, sta dva umrla {e zelo majhna, ena h~erka pa kot mlado dekle; si jih je dru`ine ustvarilo devet tu v Destr niku, Trnovski vasi, Vurberku in Kranju. V zadnjih nekaj letih smo se poslovili od dedka in babice, tete in treh stricev. Pogrebi so bili {e edina prilo`nost, da smo se videli, zato smo sklenili, da se dobimo in ta sre~anja tradicionalno nadaljujemo. Lep je bil ob~utek po toliko letih se zopet sre~ati in stisniti roko bratrancu, sestri~ni, stricu, teti. Obljubo, da se vsako leto sre~amo, da ne bodo nikoli zamrle korenine ^ehovega rodu, preko katerih se napaja kro{nja s spo{tovanjem, ponosom in prijateljstvom na drevesu `ivljenja, ki ga sestavljamo bratranci in sestri~ne s svojimi dru`inami, bomo izpolnili. Vre~ar Sre~ko Vrtnarstvo Marini~ iz Placarja nudi razli~ne vrste cvetja za grobove: ma~ehe krizanteme in mnogo drugih okrasnih rastlin. Va b i m o v a s in se priporo~amo! Ob~an 25. oktober 2000 11 Nove prilo`nostne po{tne znamke Seriji Rastlinstvo in umetnost Najprijetnej{emu opravilu vinogradnikov - trgatvi se je Po{ta Slovenije letos pridru`ila z izdajo {tirih prilo`nostnih po{tnih znamk s starimi vinskimi trtami. Na na{em obmo~ju so trto gojili `e Rimljani, sicer pa je Slovenija kar nekaj ~asa znana po svetu kot proizvajalec zelo kvalitetnih vin. Poleg trt, ki nam dajejo ta vrhunska vina, pa so za ohranitev na{e na-ravne in kulturne dedi{~ine pomembne tudi avtohtone in stare udoma~ene sorte. Rumeni plavec, ki je najbolj raz{irjen na Bizeljskem, je sestavina bizelj~ana; ranfol, eno na{ih najstarej{ih sort, ki je raz{irjena predvsem v Halozah, najdemo skupaj z drugimi sortami v halo`anu; modra kav~ina ali `ametovka pa sodi med glavne sorte za cvi~ek. @ametovka, stara sorta z Dolenjske, je raz{irjena tudi na [tajerskem. @ametovka je tudi najstarej{a znana vinska trta na svetu – ~ez 400 let stara vinska trta raste na Lentu v Mariboru. ^etrta med motivi na novih prilo`nostnih znamkah je sorta zelen. Ta avtohtona sorta z obmo~ja Vipavke doline povezuje tako na{o naravno dedi{~ino kot tudi vrhunsko kakovost, saj daje v dobrih letinah vrhunska vina, vredna vsega spo{tovanja. Znamke je oblikoval Ale{ Sedmak, natisnili pa so jih v tiskarni Delo. Pri tokratni poletno-jesenski izdaji po{tnih znamk sta ob 100 – letnici rojstva slikarja Toneta Kralja, ki sodi med najvidnej{e osebnosti likovne umetnosti v 20. stoletju na Slovenskem, iz{li tudi dve znamki z motivi Avtoportret in nevihta in Avtoportret in Judita. V osrednji Sloveniji je Kralj znan predvsem kot eden vodilnih predstavnikov ekspresionizma in nove stvarnosti desetletja po prvi svetovni vojni, na Primorskem pa je cenjen predvsem kot avtor monumentalnih poslikav {tevilnih cerkvenih notranj{~in. PO[TA SLOVENIJE ! a l a v H Va{ `upan in poslanec Franc Puk{i~ 12 Ob~an 25. oktober 2000