Stoletnica organiziranega slovenskega lovstva na mariborskem in na ptujsko-ormoškem območju - Toš, Marjan (Časopis za zgodovino in narodopisje, 2021)
Pobudnik za ustanovitev podružnice Slovenskega lovskega društva v Mariboru leta 1921 je bil bančni ravnatelj Dragotin Klobučar. Postal je tudi njen prvi predsednik. Ob ustanovitvi je mariborska podružnica štela samo 80 članov, večinoma Slovencev. Podobno je bilo na Ptuju, kjer so tamkajšnji slovenski lovci pod vodstvom dr. Ludovika (Ludvika) Jenka prav tako začeli uresničevati lovsko poslanstvo na širšem ptujsko-ormoškem območju. Obe podružnici – mariborska in ptujska ? sta bili rezultat prizadevanj osrednjega odbora Slovenskega lovskega društva v Ljubljani, da se organizirano slovensko lovstvo uveljavi še na lokalni oz. regionalni ravni.
Keywords: 1921/2021; hunt; hunting; hunting organisation; lov; lovska organizacija; lovstvo; Styria; Štajerska