Izvrševanje "poslednje volje" dr. Pavla Turnerja - Matjašič Friš, Mateja (Studia Historica Slovenica, 2015)
25. septembra 1924 je na svojem domu v Krčevini pri Mariboru umrl dr. Pavel Turner, doktor prava in poznavalec svetovnih ekonomij, ki ni bil samo odličen vzgojitelj, publicist in vnet pospeševalec slovenskega narodnega razvoja, pač pa tudi velik svetovljan, znan filantrop in mecen. V zadnji oporoki, ki jo je napisal le dober mesec pred smrtjo, je zapustil pretežni del svojega premoženja ustanovi (fundaciji), namenjeni za štipendije oz., kot je sam zapisal, za "izpopolnjevanje strokovne in svetovne izobrazbe absolviranih slovenskih pravnikov in filozofov". Avtorica na podlagi arhivskih virov predstavlja potek in vse zaplete pri izvrševanju njegove "poslednje volje".
Keywords: biografije; oporoke; štipendiranje; Turner, Pavel; ustanove; zapuščina