Do we need axillary dissection in early breast cancer? - Čufer, Tanja (Radiology and oncology (Ljubljana), 2000)
Izhodišča. Popolna odstranitev pazdušnih bezgavk (POPB) s histološkim pregledom le-teh še vedno velja za potreben kirurški poseg v okviru zdravljenja omejenega raka dojk. Ta poseg, ki ima pogosto neželene kasne podsledice, naj bi bil potreben za odločitev o dopolnilnem sistemskem zdravljenju in za lokalno kontrolo bolezni. Vedno bolj pa se zastavlja vprašanje, ali je temu res tako. Glede na to, da se dopolnilno zdravljenje vedno bolj načrtuje na podlagi bioloških lastnosti prvotnega tumorja in zaradivse pogostejše uporabe predoperativnega sistemskega zdravljenja, je POPB vse manj pomembna za načrtovanje zdravljenja. Pri majhni skupini bolnic, pri katerih pa je za izbor dopolnilnega zdravljenja še vedno potrebna informacija o prizadetosti pazdušnih bezgavk s tumorjem, lahko POPB nadomesti biopsija varovalne bezgavke. Dobro lokalno kontrolo bolezni je ob manjših kasnih posledicah mogoče doseči tudi z obsevanjem pazduhe. Zaključki. Skupaj z ohranitvijo dojke je opustitev kirurške odstranitve vseh bezgavk v pazduhi eden glavnih korakov k izboljšanju kvalitete življenja bolnic z omejenim rakom dojk.
Keywords: Axilla; Breast neoplasms; dojke; Lymph node excision; rak (medicina); Therapy; zdravljenje