Prostorski ETL za boljšo medopravilnost v GIS - Šušteršič, Katja (Geodetski vestnik, 2013)
V prispevku predstavimo prostorsko ETL-orodje, ki omogoča med opravilnost prostorskih in neprostorskih podatkov. Skovanka prostorsko ETL-orodje kaže,da orodje omogoča uporabnikom obdelavo in preoblikovanje prostorskih podatkov med podatkovnimi formati. Kratica ETL (angl. extract, transform, load) se nanaša na aktivnost izbora, preoblikovanja in nalaganja podatkov. Uporaba prostorskih podatkovje postala del vsakdanjika, vendar lahko le s pravilno uporabo dosežemo pravo vrednost, ki jo lahko ponudijo uporabnikom. Namen prispevka je predstavitev sposobnosti in uporabnosti prostorskega ETL-orodja, podrobnejša opredelitev ETL-postopka, seznanitev s prostorskim ETL-orodjem FME Desktop ter predstavitev uporabnosti na dveh primerih. V prvem primeru smo vzpostavili poenoteno podatkovno skladišče iz nehomogenih skladišč za ugotovitev vpliva geološke podlage na poškodovanost stavb pri potresuleta 2004. V drugem primeru smo opisali obveščanje lokalnih prebivalcev o predvidenih spremembah v prostoru. S tem smo potrdili fleksibilnost orodja pri urejanju in analizi prostorskih podatkov ter pokazali, da je prostorski ETL primeren za hitrejše in učinkovitejše rešitve pri delu s podatki.
Keywords: akcija COST; COST action; crowdsourcing; množični viri; prostorski podatki; prostovoljno množično zajemanje; VGI; voluntary spatial data