Valvasorjeva Slava 1689 - Vodopivec, Jedert (Časopis za zgodovino in narodopisje, 2025)
V prispevku podajamo primerjavo vezav in papirjev v pregledanih izvodih Valvasorjeve Slave iz leta 1689. Našo pozornost je vzpodbudila zelo velika raznolikost v uporabljenem papirju, zlasti: videz, zvok, otip, debelina, barva ter tudi tipologija vezave, ki ni enaka za vse izvode. Slava vojvodine Kranjske je tiskana knjiga, a je vsak izvod v materialni podobi drugačen in vsak tudi vir dragocenih podatkov za področje raziskovanja tehnične zgodovine knjige in papirja.
Keywords: 1689; appearance; barva; bindings; color; paper; papir; Slava; sound; The Glory; Valvasor; vezave; videz; vodni znaki; watermarks; zvok