Il Litorale Adriatico 1943-1945 - Stuhlpfarrer, Karl (Annales. Series historia et sociologia, 1996)
Septembra 1943 je nacistična Nemčija zasedla Italijo ter ob podpori civilne uprave pod vodstvom koroškega Gauleiterja Friedricha Rainerja prevzela nadzor nad Jadranskim primorjem in njegovim zaledjem. Policija in vojska sta ob pomoči lokalnih kolaboracionistov in ukrajinskih enot začeli zagrizen boj proti prebivalstvu. V Trstu so organizirali taborišče za Jude in partizane, ki pa ni bilo zgolj tranzitnega pomena, temveč tudi pravo uničevalno taborišče. Sredi leta 1944 so se nacistični veljaki zavedali skorajšnjega propada svojega režima in začeli s prvimi pripravami na odhod s tega območja, ki sta ga pozneje maja 1945 - osvobodili anglo-ameriška in jugoslovanska vojska.
Keywords: 1943/1945; druga svetovna vojna; fašizem; Italija; Italy; nacizem; Nemci; NOB; okupacija; Primorska; Slovenian Littoral; taborišča; World War II; World War II in Yugoslavia