Bolezni kosti, mišic in vezivnega tkiva v povezavi z obremenitvami v posameznih gospodarskih dejavnostih - Teržan, Metka (Zdravstveno varstvo, 2002)
V prispevku je prikazano zdravstveno stanje delavcev s pomočjo proučevanja zbirke podatkov o bolniškem staležu. Izpostavljene so bolezni kosti, mišic in vezivnega tkiva kot najpomembnejši razlog začasne nezmožnosti za delo pri nas in v svetu. Za analizo smo uporabili zbirko podatkov o bolniškem staležu, katere nosilec je Inštitut za varovanje zdravja RS in ki nastaja na podlagi Potrdil o zdravstveno upravičeni zadržanosti od dela. Podatki kažejo večjo ogroženost delavk, predvsem med 40. in 50. letom starosti. Izpostavljajo težave z ledveno hrbtenico, vodilno težavo v tej skupini, ki je enako zastopana pri obeh spolih, in težave z vratno hrbtenico, ki pesti predvsem ženski del populacije. Medtem ko pri moških s težavami v križu prevladujejo odsotnosti z dela v dejavnostih, kot so rudarstvo in gozdarstvo, pa so pri ženskah v ospredju proizvodne dejavnosti z drugimi specifičnimi obremenitvami in škodljivostmi. Pri začasni odsotnosti z dela zaradi težav z vratno hrbtenico je iz ranga gospodarskih dejavnosti razvidno, da je pri obeh spolih v ospredju proizvodna dejavnost - torej podobne obremenitve in škodljivosti nadelovnem mestu. Zaradi velikih razlik v vrsti ogroženosti in značilnostih populacije, s katero imamo opravka, se je potrebno priprave preventivnih programov za bolezni kosti, mišic in vezivnega tkiva lotiti kompleksno in predvsem z različnih zornih kotov ob podpori strokovnjakov različnih strok.
Keywords: Absenteeism; Absentizem; Age factors; bolezni; bolniški stalež; gibala; Mišičnoskeletne bolezni; Musculoskeletal diseases; Sex factors; Spolni dejavniki; Starostni faktorji; zdravstveno stanje