Analiza turistične nosilne zmogljivosti v občini Bohinj - Markeš, Jože (Geografski obzornik, 2023)
Območje občine Bohinj je eno izmed pomembnejših turističnih območij v Sloveniji. Glede na omejene prostorske zmožnosti se predvsem v času poletne turistične sezone kažejo številni vplivi na naravno in družbeno okolje. Leta 2007 je bila opravljena analiza turistične nosilne zmogljivosti na primeru območja občine Bohinj. Darinka Maraž je z analizo desetih indikatorjev ugotovila, da je pri nekaterih že presežen prag nosilne zmogljivosti. Do sedaj se je turistični obisk podvojil, rezultati ponovljene analize pa so pokazali, da je nosilna zmogljivost presežena pri več indikatorjih kot v pretekli analizi.
Keywords: Bohinj; geography of tourism; razvoj turizma; recreation; rekreacija; Slovenia; Slovenija; turistična geografija