Odnos zdravstvenih delavcev do terminalnih bolnikov in njihove oskrbe - Russi Zagožen, Ingrid (Obzornik zdravstvene nege, 1998)
Članek predstavlja rezultate raziskave, ki v prvem delu preučuje odnos zdravstvenega osebja do vprašanja, ki se nanašajo na terminalne bolnike in njihovo oskrbo. Drugi del raziskave ugotavlja doživljanje stiske, prizadetost in panike zdravstvenega osebja, ko je soočeno s terminalnim bolnikom ali njegovo smrtjo. Antketiranih je bilo 360 zdravstvenih delavcev, udeležencev enega izmed seminarjev Slovenskega društva hospic. V stikih s terminalnimi bolniki jih 77,0Č vsaj občasno občuti potrebo po umiku, smrt bolnika različno pogosto prizadene 99,8% vprašanih, paniko pa občuti 29,1%. Glede oskrbe terminalnega bolnika ni enotnega mnenja in pristopov, vendar 79,0$ vprašanih ocenjuje svoje znanje kot nezadostno, večina pa izraža tudi potrebo po podporistroke in bolnikovih svojcev.
Keywords: death; doživljanje smrti; nega bolnika; smrt; terminalni bolnik; umiranje; zdravstveni delavci