Maribor po prevratu in vladni komisar dr. Josip Leskovar - Friš, Darko (Studia Historica Slovenica, 2018)
Dr. Josip Leskovar je bil marca 1920 postavljen za vladnega komisarja za Maribor. Dolžnost je opravljal slabih 9 mesecev - do konca decembra istega leta. V začetku januarja 1921 je naloge predal novoimenovanemu komisarju Ivu Poljancu. Prispevek podaja Leskovarjevo kratko biografijo ter na podlagi literature, časopisnih virov in arhivskega gradiva osvetljuje nekaj najpomembnejših projektov, ki so bili izpeljani v njegovem času. Leskovar je vodil priprave na sprejem regenta Aleksandra Karađorđevića, ki je Maribor obiskal junija 1920, v mestu pa so v poletnih mesecih organizirali vseslovenski orlovski tabor in zlet Sokolske zveze SHS. Največji problem za mesto je predstavljalo pomanjkanje osnovnih živil, stanovanjskih prostorov in kurjave.
Keywords: Leskovar, Josip; občine; občinska uprava; Slovenija