Stanje, uporaba in zaščita časopisnega gradiva v časopisni čitalnici NUK - Rapuš, Katja (Knjižnica, 2003)
Časopisno gradivo sodi zaradi slabe kakovosti papirja, velikih formatov in razmeroma pogoste rabe v kategorijo najbolj ogroženega. Žal so postopki varne hrambe in uporabe časovno izredno zamudni ter strokovno zahtevni in dragi, zato je materialno varovanje v slovenskih zbirkah nezadovoljivo. Dostopnost do te vrste gradiva je v mnogih primerih otežena, v nekaterih pa tudi nemogoča.Popis stanja časopisnega gradiva v časopisnem oddelku NUK je bil izveden z namenom ugotoviti njegovo trenutno stanje, na katerega je vplivala dosedanja uporaba ter pretekli programi varovanja in zaščite v NUK. Popis bo lahko služil kot pomoč pri selekciji, hrambi, uporabi in retrospektivnem reproduciranju tega gradiva. Osnovni namen raziskave je bil pripraviti ogrodje za selekcijo gradiva za projekte ustrezne trajne hrambe in varne uporabe časopisnega gradiva v NUK, kakor tudi v ostalih slovenskih knjižnicah.
Keywords: knjižnično gradivo; časopisi; zaščita gradiva; arhiviranje; digitalizacija; digitization; mikrofilmanje; fotokopiranje; Narodna in univerzitetna knjižnica (Ljubljana)