Large thermoplastic parts quality improvements using monitorized nozzle - Fernandez, Angel (Strojniški vestnik, 2008)
Nadzor nad reološkim vedenjem termoplastičnega materiala je kritičen pri zagotavljanju zanesljive proizvodnje brez napak kot so prelitje ali nepopolno zabrizganje. Te napake so se posebej kritične pri brizganju velikih izdelkov, če ne moremo zagotoviti stalnih postopkovnih parametrov. Nihanja v viskoznosti med proizvodnjo so odvisna predvsem od izbranega materiala in vnaprej programiranih temperaturnih parametrov. Razumevanje reološkega vedenja taline v brizgalni sobi je kritično pri zagotavljanju velikih serij velikih izdelkov brez napak. V tem prispevku je bila dejanska viskoznost pridobljena z nadzorovano brizgalno sobo in potem uporabljena kot vhodni podatek za MoldFlow analizo za predvidevanje napak. Simulacijski model je vključeval dve različni orodni votlini kadi za pralni stroj iz polipropilena, polnjenega s smukcem (kalcijev karbonat), vroče-kanalni sistem in strojno šobo. Za overitev analize se je brizgalo več serij s šobo pri dveh različnih tlakih in temperaturnim zaznavalom v gretem debelostenem valjnem kanalu ter s tipalom za pomik polža. Pred tem je bila soba umerjena z testiranjem vpliva izgube pritiska s spremembo strižnega razmerja: dejanska viskoznost s spremembo tlaka; ter drugimi testi kot so viskozno gretje polimera. Napake na izdelku so bile opisane s statističnimi obdelavami zajetih podatkov med zapolnjevanjem in delovanjem naknadnega tlaka v orodju. Simulacije enakih eksperimentalnih parametrov za dobre in slabe izdelke so bile uporabljene za ovrednotenje rezultatov in karakterizacijo napak.
Keywords: šobe; polimeri; poliolefini; viskoznost; brizganje; temperatura; tlak