Mapping the woman's body in Michael Ondaatje's The English patient - Burcar, Lilijana (ELOPE (Ljubljana), 2004)
Prispevek izhaja iz teze, da Ondaatjejev Angleški pacient gradi na prediranju in razkrajanju nacionalnih identitet, ki so končno tudi opuščene v prid vzpostavljanja pomnoženih, neprestano porajajočih in prelivajočih se subjektivitet. Kljub razdiranju in razsrediščevanju iluzorne stavbe nacionalnih identitet, Angleški pacient zanemarja preizpraševanje spremljajoče identitetske politike ženskosti, ki jo, nasprotno od pričakovanj, poglablja na način naslavljanja skozi problematične leče kartografsko poustvarjenega ženskega telesa. Le-to tako ostaja prežeto z odtisi orientalističnega diskurza, iz katerega se lahko izvije šele s prehodom v smrt. Tezo, ki jo prispevek razvija na tem mestu, avtorica preizkusi tudi v literarno-pedagoškem procesu, da bi študentkam in študentom postkolonialnih literatur približala nekaj osnovnih teoretičnih nastavkov, na podlagi katerih bi študentke in študenti sami nadalje razvijali kritične vpoglede v način besedilnega vzpostavljanja spola. Zadnji del članka natančneje dokumentira enega izmed tovrstnih načinov opazovanja besedila med študentkami in študenti ter njihovega poskusa komunikacije s takšnim besedilom na način deaktivizacije njegovega, skozi orientalistično dogmo zakoličenega, vzpostavljanja institucije ženskosti.
Keywords: kanadska književnost; literarne študije; Ondaatje, Michael; Ondaatje, Michael: Angleški pacient; Ondaatje, Michael: The English patient; psihologija spolov; ženske