Optimization of machining performance in high-pressure assisted turning of Ti6Al4V alloy - Çolak, Oguz (Strojniški vestnik, 2014)
Zlitina Ti6Al4V je razširjena predvsem v letalski in vesoljski industriji ter pri izdelavi medicinskih izdelkov, zaradi svojih lastnosti pa spada med materiale, ki jih je najtežje obdelovati z odrezavanjem. Obdelava te zlitine brez pomožnega hlajenja je zelo težavna zaradi visokih temperatur v območju rezanja, ki so delno posledica slabe toplotne prevodnosti materiala in povzročajo hitro obrabo orodja. Iskanje rešitev za odpravo tega problema in izboljšanje obdelovalnosti zlitine Ti6Al4V gre v smeri razvoja različnih tehnik hlajenja in mazanja. En glavnih pristopov je hlajenje s pomočjo visokotlačnega curka. Osnovni princip je izkoriščanje mehanskega in toplotnega učinka hladilne tekočine pod visokim tlakom, ki se brizga na stik orodja in odrezka za boljše mazanje in hlajenje.
Keywords: hibridni modeli; obdelava; optimizacija; visokotlačno hlajenje; zlitina Ti6Al4V; življenjska doba orodij