Trendi v razvoju svetovnega gospodarstva v postindustrijskem obdobju - Lorber, Lučka (Geografski obzornik, 2000)
Razvoj znanosti in tehnološki napredek sta povzročila pomembne strukturne spremembe v gospodarstvu, zlasti deindustrializacijo in terciarizacijo ter oblikovanje svetovnega trga. Vlaganje v raziskave in razvoj je primarni pogoj za gospodarski razvoj določene regije in proces globalizacije
Keywords: ekonomski razvoj; globalizacija; industrializacija; industrijska družba; postindustrijska družba; svetovno gospodarstvo; tehnološki razvoj