Vpliv telesne dejavnosti na zdravje in nenadno smrt - Starc, Radovan (Zdravstveno varstvo, 2005)
Nenadna smrt med ali po športni (telesni) dejavnosti pri rekreativnih športnikih je redek pojav. Gre za naravno smrt, ki je nastopila nenadoma in nepričakovano pri navidezno zdravi, asimptomatski in trenirani osebi. Poglavitni razlog za nenadno smrt v starosti nad 30-35 let je bolezen venčnih arterij. Prispevek razčlenjuje mnoge ugodne učinke redne telesne dejavnosti, predvsem učinke na obtočila, dejavnike tveganja za bolezen venčnih arterij, zmanjšan nevrohumoralni odziv, bolj ekonomično delo srca ob manjši kateholaminski stimulaciji in zmanjšano nagnjenost k strjevanju krvi. Za nenadno smrt je nevarna predvsem pretirana telesna dejavnosti pri osebah s subklinično obliko bolezni venčnih arterij. Avtorji opišejo pasti uporabe nekaterih razvad, nenevarnih rekreativnih poživil , zdravil in bolezni na nenadno smrt. Vseh nenadnih smrti ne bo mogoče nikoli preprečiti. Avtorji redno telesno dejavnost podpirajo in navajajo nekaj načelnih navodil varno telesno dejavnost. Prispevek je namenjen študentom medicine, zdravnikom, trenerjem, inštruktorjem in drugim zainteresiranim posameznikom.
Keywords: nenadna srčna smrt; telesna aktivnost