Slovenci v hrvaški Istri od Unije Slovencev za županijo istrsko do prvega organiziranega društva Slovencev v hrvaški Istri - Medica, Karmen (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2005)
Slovenci so v hrvaški Istri od nekdaj močno prisotni, po podatkih zadnjega popisa prebivalstva jih je odstotek celotne populacije, okrog 2.000. Če prištejemo še tiste iz številnih mešanih zakonov, lahko rečemo, da jih je bistveno več, prvo organiziranje pa smo zasledili šele v zadnjih letih. Slovensko kulturno društvo Istra v Pulju (nastalo leta 2002) je prvo organizirano in registrirano društvo Slovencev v hrvaški Istri. Obstaja že tretje leto, od prvih korakov nastajanja, zbiranja članov, pridobitve prostorav centru mesta, v ulici Hermana Dalmatina, kar se lahko sliši tudi simbolično, so junija leta 2004 začeli tudi z lastnim kulturnim programom. V članku so Slovenci v hrvaški Istri in Slovensko kulturno društvo Istra iz Pulja predstavljeni skozi pogovor s prvo predsednico tega društva - Alojzijo Slivar. Prav tovrstno izrezovanje resničnosti na za znanstveno raziskovanje primerne dele je glavni okvir, v katerem nastaja splošni konsenz o odnosu nas do drugih . Odnos, ki utrjuje in homogenizira predstavo o lastni identiteti in lastni kulturi. Če spremenimo oblike in sredstva komuniciranja, se bodo spremenile tudi oblike združevanja ljudi, oblike socialne moči. Izražanje skozi lastno kulturo, skozi medije in v domačem jeziku je namenjeno krepitvi samospoštovanja in uspešnemu delovanju posameznika v družbi. Pričakovati je, da bo spretnost ustvarjanja in komuniciranja v različnosti postala v prihodnje prvovrsten vir moči. Slovensko kulturno društvo Istra nam obeta prav to.
Keywords: Croatia; Hrvaška; Istra; Istria; hrvaška Istra; Slovenci; Slovenes; društva; association; Unija Slovencev za županijo istrsko; narodna identiteta