Zasevni jetrni gastrinom - Skok, Pavel (Medicinski razgledi, 1997)
Gastrinom je tumor, ki sta ga prvič opisala kirurga Zollinger in Ellison leta 1955. osnovna značilnost te bolezni je endokrini tumor prebavil, ki izloča gastrin, prekomerno izločanje želodčnega soka in ponavljajoče se razjede želodca, dvanajstnika in začetnega dela tankega črevesa. Prikazan je primer 49-letne bolnice, pri kateri smo leta 1982 ugotovili dva jetrna tumorja, velika 10 in 6 cm, ležeča v desnem in levem jetrnem režnju, in razjede dvanajstnika. Ob eksplorativni laparatomiji je bil odvzet vzorec jetrnega tkiva, ki je bil patohistološko opredeljen kot metastatičen, drobnocelični epiteljski tumor z organoidnim endokrinim vzorcem, ki je morfološko ustrezal tumorjem serije APUD. Z imunohistokemičnimi barvanji smo dokazali gastrinom. Vrednosti gastrina v serumu so 10-krat presegale normalne vrednosti. Bolnica je odklonila vse oblike nadaljnjega zdravljenja. V naslednjih letih smo jo večkrat zdravili konzervativno zaradi zapletov razjed. Zadnja tri leta jo zdravimo ambulantno zaradi vztrajnih drisk.
Keywords: prebavila; jetra; tumorji