Modelling stock market volatility - Banumathy, Karunanithy (Managing global transitions, 2015)
Študija empirično preučuje vzorec nestavitnosti indijskega delniškega trga na podlagi analize časovnih vrst o dnevnih končnih cenah indeksa S&P CNX Nifty za obdobje desetih let od 1. januarja 2003 do 31. decembra 2012. Analiza je potekala na podlagi simetričnih in asimetričnih modelov posplošene avtoregresivne pogojne heteroskedastičnosti (GARCH). Študija na podlagi Akaikejevega informacijskega kriterija (AIC) in Schwarzovega informacijskega kriterija (SIC) dokazuje, da so se ocene GARCH (1,1) in TGARCH (1,1) izkazale kot najprimernejši model za zajemanje simetrične in nesimetrične nestanovitnosti v tem zaporedju. Študija podaja tudi dokaze o obstoju pozitivne in zanemarljive premije za tveganje na podlagi modela GARCH-M (1,1). Asimetrični učinek vzvoda, zajet s parametrom modelov EGARCH (1,1) in TGARCH (1,1), kaže na to, da negativni šoki močno vplivajo na pogojno varianco.
Keywords: asimetrična nestanovitnost; asymmetric volatility; conditional volatility; pogojna nestanovitnost; GARCH modeli; učinek vzvoda; India; Indija; GARCH models; leverage effect