Potresni odziv in nosilnost mozničnih stikov armiranobetonskih gred in stebrov - Isaković, Tatjana (Gradbeni vestnik, 2022)
V članku so opisani mehanizmi potresnega odziva mozničnih stikov gred in stebrov v armiranobetonskih montažnih halah. Prikazan je postopek za oceno nosilnosti takšnih stikov, ki upošteva dve značilni vrsti njihovega odziva, ki lahko privedeta bodisi do njihove lokalne bodisi do globalne porušitve. Ta postopek, ki smo ga razvili in verificirali na UL FGG, bo predvidoma vključen v naslednjo verzijo standarda Evrokod 2, in sicer v del, ki se nanaša na projektiranje stikov betonskih elementov.
Keywords: beam-to-column connection; capacity of dowel connections; civil engineering; dowel; earthquake engineering; gradbene konstrukcije; montažne hale; moznik; new standard Eurocode 2; nosilnost mozničnih stikov; novi standard Evrokod 2; potresni odziv; potresno inženirstvo; precast buildings; seismic response; stik gred in stebrov; structural engineering