Načelo "in favorem laboratoris" v Bruseljski uredbi I - Repas, Martina (Delavci in delodajalci, 2012)
Prispevek obravnava mednarodno pristojnost v sporih glede individualnih pogodbo zaposlitvi v Bruseljski uredbi I, ki se uvršča med t. i. varovalne pristojnosti, ki so določene v korist šibkejše stranke, tj. delavca. Pri tem analizira tovrstne pristojnosti, še posebej pa se dotika možnosti sklicevanja delavca in/ali delodajalca na pravilo o mednarodni pristojnosti, kot je določeno za primere vložitve tožbe zoper sotožence v členu 6(1) Bruseljske uredbe I. V zvezi s tem avtorja izpostavljata sodno prakso EU, trenutno ureditev, navajata pa tudi rešitve v Prelogu nove Bruseljske uredbe I.
Keywords: delovno pravo; individualne delovne pogodbe; mednarodna sodišča; mednarodno pravo; pogodba o zaposlitvi; pristojnosti