Adoption of the euro and catering industry prices - Gričar, Sergej (Academica turistica, 2012)
Prispevek analizira uvedbo evra v Sloveniji in povezavo uvedbe evra s cenami v gostinstvu. Empirični pristop z metodo glavnih komponent, s faktorsko analizo in z regresijsko analizo nam na mesečnih statističnih podatkih v obdobju 2000-2007 poda pomembne ugotovitve razvoja cen v gostinstvu. Z regresijsko analizo, kjer kot odvisno spremenljivko uporabimo razliko indeksa cen v gostinstvu z indeksom cen življenjskih potrebščin, prikaemo, da je razlika pozitivno povezana s plačami, številom turistov in z uvedbo evra. Z metodo glavnih komponent sta bili ugotovljeni dve skupni komponenti: prvič, splošna raven cen in plače v gostinstvu, in drugič uvedba evra in kasnejše stabiliziranje cen v evrih in povpraševanje po gostinskih storitvah. Faktorska analiza je bila uporabljena, da smo preverili stabilnost rezultatov metode glavnih komponent.
Keywords: cene; euro; gostinstvo; plače; povpraševanje; Slovenia; Slovenija; tourism; turizem; valuta