Rod v jazyke vs. gender v soznanii (kognitivnye i sociopsihologičeskie aspekty) - Norman, Boris Justinovič (Slavistična revija, 2019)
Biološki, psihološki in slovnični spol (rusko: pol : gender : rod) med seboj sodelujejo na zapleten način. Človek teži k temu, da prenaša svoje spolne stereotipe na obkrožajoči ga svet. V jezikovnih oblikah se spolno nasprotje prelamlja in postaja pogojno, relativno. To se posebno kaže takrat, ko govorec lahko do določene mere izbira slovnični spol, namreč pri sekundarnem poimenovanju. V članku se navaja veliko zgledov anaforičnega nanašanja, folklornih ugank in žargonskih poimenovanj. Opisani so tudi pogoji in vzroki, ki omogočajo govorcu in poslušalcu komunikacijsko igro, v kateri kategorija spola izpolnjuje svojo slovnično nalogo, razvija pa tudi bogat pragmatični potencial.
Keywords: biološki spol; gender; grammatical gender; psihološki spol; Russian language; ruščina; sex; slovnični spol