Družinska oskrba ostarelih staršev in spolne razlike v Sloveniji - Šadl, Zdenka (Teorija in praksa, 2018)
Čeprav so odrasli otroci najbolj feminizirana skupina družinskih oskrbovalcev in oskrba ostarelih staršev ostaja področje najbolj trdovratne spolne delitve dela, problem spolne neenakosti v oskrbi staršev ni resneje izpostavljen, tako v raziskavah s področja spolne enakosti in družinske oskrbe kot tudi v socialnih politikah. Članek na podlagi podatkov iz reprezentativne raziskave o uporabnikih socialne oskrbe na domu in njihovih družinskih oskrbovalcev preučuje spolno strukturo družinskih oskrbovalcev v Sloveniji. Ugotavlja, da hčere oskrbujejo starše ne glede na različne okoliščine, medtem ko se sinovi aktivirajo predvsem, ko živijo v skupnem gospodinjstvu s starši in glede na raven resursov, s katerimi razpolagajo (nižja izobrazba, nižji dohodek). Spolne razlike so očitne tudi pri intenziteti pomoči pri osnovnih in podpornih opravilih; obe vrsti oskrbe izvajajo hčere bolj intenzivno kot sinovi. Ugotovljene razlike lahko pojasnimo z ideologijo žensk kot oskrbovalk, ki se razširja na raven politik staranja, in spolno delitvijo dela (gospodinjstvo, skrb za otroke), ki se razširja na področje družinske oskrbe staršev.
Keywords: Družinska oskrba; Family care; Old age; Ostarelost; Parents; Razlike med spoloma; Sex differences; Sociologija staranja; Sociology of ageing; Starši