Geografski vzorci pojavljanja bolezni dihalnih poti otrok v občini Koper - Erlih, Saša (Zdravstveno varstvo, 2010)
Izhodišče: Kronične bolezni dihal so naraščajoč zdravstveni problem, s katerimse srečujemo v razvitih okoljih, torej tudi v Sloveniji. Pri tem se bolezni, kot so astma, kronični bronhitis ali različne alergijske bolezni, ki se kažejo s prizadetostjo dihalnih poti, neredko pokažejo že zelo zgodaj v otroštvu. Cilj študije je bil raziskati geografske vzorce bolezni dihal med učenci 1. do 4. razreda v mestni občini (MO) Koper, ki leži v jugozahodni Sloveniji. Metode: Podatke o razporeditvi obolelih smo dobili z obdelavo vprašalnikov raziskave "Proučevanje vpliva okolja na pojav določenih bolezni in povečano stopnjo umrljivosti prebivalcev na območju dela Mestne občine Koper" iz leta 2003. Za iskanje geografskih vzorcev pojavljanja primerov smo uporabili metode prostorske statistične analize, metodo glajenja, analizo kopičenja (globalne indekse prostorske avtokorelacije) in analizo gruč (lokalne indekse prostorske avtokorelacije). Rezultati: Globalni test Moran I je nakazal statistično značilno kopičenje primerov (Globalni Moran p=0.0211). Lokalni test prostorske avtokorelacije Moran I, prilagojen za variabilnost stopenj zbolevnosti, je pokazal statistično značilne rezultate (p <0,05) za območje krajevnih skupnosti (KS) ''Sveti Anton'' (lokalni Moran p = 0,0454), ki s statistično značilnostjo in pozitivno prostorsko avtokorelacijo opredeljuje jedro gruče, ki sega v okoliške KS ''Marezige'', ''Dekani'', ''Pobegi-Čežarji'' in ''Vanganel''. Zaključki: Študija je vizualno prikazala in statistično potrdila prostorsko kopičenje z višjo stopnjo zbolevnosti dihalnih poti na območju MO Koper. Ugotovili smo, da je prostorska analiza primeren postopek, ker na tak način lažje opredelimo in določimo geografske vzorce porazdelitve bolezni.
Keywords: bolezni dihal; child; epidemiologija; Koper; otroci; prostorska analiza