Das Isländische Hafa-perfekt in Zeitungsartikeln - Yamaguchi, Toshiko (Linguistica (Ljubljana), 2005)
Prispevek je posvečen islandskemu perfektu s pomožnikom hafa na podlagi podatkov, pridobljenih iz novejših časopisnih člankov. Trdi se, da je osnovna naloga perfekta sedanjika v islandščini povezovanje preteklih dogodkov s položajem v trenutku govorjenja, v katerem se nahaja govoreči; ta definicija je v ostrem nasprotju z definicijo preterita, ki izraža zaključenost preteklega dogodka. Avtorja predlagata misel, da odloča o pomenu perfekta sedanjika stališče govorečega (nemško Sprechersicht). Omenjata tri področja, na katerih se uveljavlja stališče govorečega, namreč prihodnost, komentar in čustvenost; področja se delijo na devet podpodročij. V prispevku se preučujejolastnosti/značilnosti, ki se pogosto omenjajo pri obravnavi angleškega perfekta sedanjika (to so relevantnost v trenutku govorjenja, prislovna določila določnega pomena, brezčasni pridevniki). Avtorja navajata, da je razlog za drugačno vedenje islandskega perfekta sedanjika v okolnosti, da govoreči tvorno sodeluje pri interpretaciji tega glagolskega časa.
Keywords: časi; časnikarski jezik; islandščina