Zapleti v času rehabilitacije po zlomih v predelu kolka in njihova povezanost z izidom rehabilitacije - Ivanovski, Matic (Rehabilitacija (Ljubljana), 2017)
Izhodišča: Zlom kolka je pogosta poškodba starejših oseb in je močno povezana z osteoporozo in s padci. Z rehabilitacijsko obravnavo poskušamo zmožnosti bolnikov vrniti na raven pred poškodbo. Na vračanje zmožnosti v času zgodnjega zdravljenja in celostne rehabilitacije med drugim vplivajo spremljajoče bolezni in zapleti. Namen prispevka je ugotoviti, katere spremljajoče bolezni imajo bolniki z zlomom kolka, kakšni zapleti se pojavljajo med celostno rehabilitacijo in njihovo povezanost z izidom rehabilitacije. Metode: Analizirali smo podatke o spremljajočih boleznih in zapletih za 97 bolnikov po zlomu kolka, ki so bili sprejeti v program celostne rehabilitacije, v obdobju od maja leta 2013 do maja leta 2015. Izid rehabilitacije smo ocenili z Lestvico funkcijske neodvisnosti (FIM). Iz rezultatov motorične podlestvice FIM in trajanja rehabilitacije smo izračunali dve meri izida celostne rehabilitacije: napredek in učinkovitost. Povezanost med številom spremljajočih bolezni, številom zapletov in rezultatom motorične podlestvice funkcijske neodvisnosti smo ocenili s Pearsonovim koeficientom korelacije. Rezultati: Bolniki so med rehabilitacijo dosegli klinično pomemben napredek. Povezanost med številom spremljajočih bolezni in številom zapletov je pozitivna in statistično značilna, vendar nizka (r=0,33; p=0,001). Učinkovitost celostne rehabilitacije je statistično značilno negativno povezana s številom zapletov (p=0,011), korelacija je nizka (r=-0,26). Zaključki: Bolniki po zlomih v predelu kolka med celostno bolnišnično rehabilitacijo dosežejo pomemben funkcijski napredek. Zapleti zmanjšujejo učinkovitost rehabilitacije.
Keywords: comorbidities; complications; efficiency; hip fracture; Hip Fractures; izid; outcome; rehabilitacija; Rehabilitation; spremljajoče bolezni; učinkovitost; vocational rehabilitation; zapleti; zlom kolka