Borsuk-Ulamov izrek - Kelvišar, Katja (Obzornik za matematiko in fiziko, 2016)
V članku se seznanimo z Borsuk-Ulamovim izrekom in njegovo uporabo v problemu poštene delitve. Bolj konkretno se ukvarjamo s problemom pravičnega razreza torte. Pokažemo tudi izrek o sendviču. Nadalje si ogledamo Borsuk-Ulamovemu izreku ekvivalentne trditve. S pomočjo teorije stopnje v evklidskih prostorih izpeljemo posplošitev Borsuk-Ulamovega izreka na simetrične množice. Pri tem spoznamo pojem stopnje gladke in zvezne preslikave, ovojno število ter njihove številne lastnosti.
Keywords: Borsuk-Ulamov izrek; ekvivalentne trditve; posplošitev; uporaba