Leaders and heroes of the nation - Fikfak, Jurij (Traditiones (Ljubljana), 2014)
Tematska izdaja Traditiones je posvečena vprašanju herojev oz. vodij naroda in je nastala predvsem na osnovi prispevkov, predstavljenih na konferenci oktobra 2013 v Ljubljani. Objava razprav v letu 2014 je priložnost za obujanje spominov na stoletnico začetka 1. svetovne vojne in je hkrati okvir za premislek o tem, kako so posamični voditelji v Evropi ali na njenem robu vplivali in vodili množice v mirnih in vojnih časih, v času kriz in katastrof.
Keywords: history; zgodovina; znamenite osebnosti; personalities; voditelji; national identity; anthropology; antropologija; narodna identiteta