Sodišče EU odločalo o čezmejnem prenosu statutarnega sedeža družbe - Prostor, Jerneja (Podjetje in delo, 2013)
V članku je podrobno obravnavana zadeva VALE, o kateri je Sodišče EU odločilo julija 2012 in z njo potrdilo obiter dictum zadeve Cartesio. Sodba pomembno prispeva k nadaljnjemu oblikovanju pravnega okvira za uresničevanje pravice dosvobodnega ustanavljanja po pravu EU, podrobneje, dopušča čezmejni prenos statutarnega sedeža družbe s preoblikovanjem družbe v pravnoorganizacijsko obliko države članice gostiteljice. V članku so analizirani tako sklepni predlogi generalnega pravobranilca kot tudi odločitev Sodišča EU. Ob tem avtorica odpre nadaljnja vprašanja, ki se ob tovrstnih čezmejnih prestrukturiranjih družb postavljajo zaradi različnih nacionalnih ureditev formalnih statusnih preoblikovanj v državah članicah.
Keywords: European Union; Evropska unija; gospodarske družbe; statusno pravo