Hurkov koncept racionalnega obžalovanja v perspektivi Dancyjevega moralnega partikularizma - Gartner, Smiljana (Analiza (Ljubljana), 2020)
Vprašanje racionalnega obžalovanja lahko osvetlimo s pomočjo monističnih in pluralističnih teorij dobrega. V članku je predstavljeno, kdaj je, po mnenju Hurke, obžalovanje racionalno za nebenthamovskega monista in kdaj v pluralističnih teorijah dobrega. Prav tako je prikazano, kakšno stališče zavzame Dancy, ki je predstavnik partikularizma, glede monističnih in pluralističnih razlag obžalovanja. Vendar, če je sprejet koncept obžalovanja v teoriji razlogov in če je holizem upravičena teorija, potem trdimo, da mora biti ideja opredeljenega racionalnega obžalovanja zavrnjena, kar pa je v nasprotju z Dancyjevim stališčem.
Keywords: monism; monizem; obžalovanje; particularism; partikularizem; pliralism; pluralizem; regret; teorija razlogov; theory of reasons