Ciklično obnašanje varjenih ojačanih spojev prečka-steber, eksperimentalni testi - Čermelj, Blaž (Gradbeni vestnik, 2015)
V prispevku je predstavljena študija potresne odpornosti polnonosilnih varjenih spojev prečka-steber. Izvedenih je bilo šestnajst laboratorijskih cikličnih testov na preizkušancih naravne velikosti. Za nedisipativne sovprežne stebre je bilo uporabljeno jeklo visoke trdnosti (HSS), za disipativne prečke pa mehko konstrukcijsko jeklo (MCS). V študijo sta vključeni dve konfiguraciji polnonosilnih varjenih ojačanih spojev: spoj, ojačan z rebri, in spoj, ojačan z veznima pločevinama. Poleg tega sta parametra študije še protokol cikličnega obremenjevanja in prisotnost visokega nivoja tlačne osne sile v stebru. Eksperimentalni rezultati so pokazali dobro obnašanje obravnavanih spojev pri doseženem odmiku plastifikacije proč od pasnice stebra v neojačani predel prečke. Ob praktično nepoškodovanem ojačanem spoju in sovprežnem stebru so vsi spoji izkazali veliko duktilnost in dobro odpornost proti nizkocikličnemu utrujanju.
Keywords: jeklene konstrukcije; nizkociklično utrujanje; pomični okvirji; sovprežni steber; upogibna nosilnost; varjeni spoji