State of governance of religious communities in former Yugoslavia and the developments of the Bahá’í Community and Jehovah’s Witnesses - Zibelnik Badii, Aleksandra (Poligrafi, 2025)
poleg največjih verskih skupnosti, tj. rimokatoliške in pravoslavne cerkve ter islamske skupnosti, ki so bile uradno priznane, je v Jugoslaviji v šestdesetih letih 20. stoletja obstajalo okoli 50 manjših verskih skupin, ki niso uživale tega statu-sa. Avtorica v raziskavi preučuje pravni okvir, ki je v socialistični Jugoslaviji urejal versko svobodo, in razvoj dveh tovrstnih skupnosti – Jehovovih prič in Skupnosti Bahá’í. Čeprav je ustava formalno zagotavljala svobodo veroizpovedi, vključno z ločitvijo med cerkvijo in državo ter zaščito pred prisilo, je v praksi prihajalo do napetosti med vladnimi politikami in verskimi skupnostmi. V članku je razčlen-jeno, kako so nacionalna identiteta, pravna skladnost in usklajevanje z državno ideologijo vplivali na obravnavo manjših verskih skupnosti v širšem okviru verske svobode v Jugoslaviji.
Keywords: acceptance; cerkev; church; communism; conversion; Jugoslavija; komunizem; konverzija; persecution; preganjanje; religious community; sprejemanje; verska skupnost; Yugoslavia