Spontano pojavljanje trnate gledičevke (Gleditsia triacanthos L.) v vzhodni Sloveniji - Horvat, Eva (Hladnikia (Ljubljana), 2025)
Tujerodne invazivne vrste predstavljajo enega od vzrokov za globalno upadanje bidoverzitete. Trnata gledičevka (Gleditsia triacanthos L.) je listopadno drevo, ki izvira iz Severne Amerike in je zaradi svoje hitre rasti, trpežnosti in estetskega videza priljubljeno okrasno drevo. V Avstraliji in Južni Ameriki je izjemno invazivna vrsta, invazivni potencial pa kaže tudi v Evropi. V Sloveniji je pogosto sajena v mestih, kjer pa se pojavlja tudi spontano. V raziskavi smo popisali prisotnost trnate gledičevke v vzhodnem delu Slovenije in habitate, v katerih se pojavlja. Med leti 2019 in 2025 smo zabeležili 86 lokacij trnate gledičevke, od tega 39 zasajenih (46 %) in 47 (54 %) spontanih. Večina lokacij je bila v mestnem okolju, nekaj pa smo jih zabeležili tudi v pol naravnih habitatih, kot so mejice, robovi njiv in gozdni rob. Na dveh lokacijah smo zabeležili več kot 100 mladih rastlin. Vrsta ima potencial, da postane invazivna, zato priporočamo nadaljnje spremljanje spontanega pojavljanja.
Keywords: alien species; invasive potential; invazivni potencial; polnaravni habitati; semi-natural habitats; tujerodne vrste; urban areas; urbano okolje