Politično participativnega gledališča v uprizoritvi Kapelj in Semenič v sestavljanju - Leskovšek, Nika (Amfiteater (Ljubljana), 2020)
Članek analizira uprizoritev Kapelj in Semenič v sestavljanju (2012, Ljubljana) v produkciji nevladne organizacije KD Integrali. Cilj prispevka je opredeliti točno določeno vrsto političnosti predstave in njene komunikacije z občinstvom, obenem pa tudi sovpadanje njene oblike in vsebine ter tedanje politične situacije na Slovenskem. Predstava, ki se je odvijala v sitespecific okolju hiše Simone Semenič, je bila v resnici tekstovna in scenografska instalacija, po kateri so se gledalci prosto sprehajali ter sledili obliki potopitvenega gledališča in logiki "sestavljene" sekvenčne dramaturgije. Političnost umetniškega dela se vzpostavlja v razmerju do tradicionalne vloge drame/besedila in scenografije na ozadju postdramskega gledališča. S tem odpira tudi vprašanje dramatike na prehodu od postsocialistične k kapitalistični družbeni ureditvi na Slovenskem. Članek pokaže, da njegova političnost ne izhaja zgolj iz njegove formalne strukture in zgodovinskih referenc ali iz njegove vsebinske vpetosti v politično situacijo leta 2012, pač pa ravno z uporabo site-specific gledališča odpira vprašanja identitete samostojnega kulturnega delavca, ki je družbeno marginaliziran in porinjen v prekarno obliko zaposlitve, ob tem pa dodaja še identiteto mame samohranilke, ženske, dramatičarke itd.
Keywords: (Slovenian) performance arts; Barbara Kapelj Osredkar; immersive performance; nevladne organizacije; non-governmental organisations; politicality; političnost; potopitveno gledališče; Simona Semenič; site-specific performance; site-specific projekt; uprizoritvene umetnosti na Slovenskem