Prague is not Czech - Bulandrová, Amálie (Amfiteater (Ljubljana), 2021)
Pričujoče besedilo se osredotoča na specifično umetniško prakso, ki smo jo uporabili pri izvedbi projekta Praga ni Češka, ki smo ga zasnovali kot kolektivno razstavo v okviru Praškega kvadrienala scenskega oblikovanja in prostora 2019 (v nadaljevanju: PK). Avtorice projekta, ki so se povezale v ekipo Intelektrurálně, so se odločile projekt nadaljevati s potovalno agencijo Praga ni Češka in ga razviti v sistematično družbeno-umetniško raziskavo, ki izbrane strategije nepraške resničnosti uporablja kot ready-made in jih napolni z lastnimi vsebinami. Že od samega začetka projekt temelji na konceptu radikalnega sodelovanja, tako da participativni pristop k ustvarjanju predstavlja primarno temo, kar se odraža tudi v tem besedilu (ki je tudi samo plod sodelovanja več ljudi). Glavni namen pričujočega članka je predstaviti izhodiščne umetniške pristope in temeljne strategije projekta. Besedilo, ki sledi, zato obsega manifest, ki sta ga spisali pobudnici projekta. Razdeljen je na štiri dele glede na bistvene vidike samega projekta, temu pa sledi širša teoretska refleksija. V prvem razdelku z naslovom "Kaj delamo" avtorice opisujejo različne oblike predstavljenega projekta in okoliščine njegovega nastanka ter razvijanja. Nadaljnje besedilo se deli na štiri dele - glede na poglavitne vidike projekta: "Češkost", "Participacija", "Scenografija" in "Izkušnja".
Keywords: Czechness; češkost; experience; izkušnja; javna storitev; participacija; participation; potovalna agencija; Praga; Prague; public service; scenografija; scenography; travel agency