Exstensive reading and changes to reading motivation in EFL among Slovene primary school pupils - Pirih, Anja (Revija za elementarno izobraževanje, 2019)
Članek predstavlja ugotovitve, pridobljene na osnovi raziskave o dinamiki bralne motivacije v angleščini kot tujem jeziku pri skupini slovenskih osnovnošolcev, ki so se prostovoljno vključili v 9-mesečni pilotni program ekstenzivnega branja v angleščini, in vzroke za spremembe v njihovi motivaciji. Analiza polstrukturiranih intervjujev in bralnih poročil je potrdila, da je bralna motivacija v angleščini kot tujem jeziku kompleksen in dinamičen proces, na katerega vplivajo predvsem bralna gradiva, družina, pozitivna stališča do angleškega jezika in zunanje obveznosti, vse to pa je treba upoštevati pri oblikovanju bralnih programov in prihodnjih raziskavah bralne motivacije.
Keywords: changes to reading motivation; EFL; ekstenzivno branje; extensive reading; influences on EFL reading motivation; osnovnošolci; primary school pupils; spremembe v bralni motivaciji; tuji jezik angleščina; vpliv na bralno motivacijo v angleščini