Krepitev podnebne odpornosti z grajenimi ekosistemi - Potokar, Anja (Urbani izziv. Posebna izdaja, 2025)
Sonaravne rešitve so del strategije prilagajanja podnebnim spremembam. Ukrepi se od drugih konvencionalnih rešitev ločijo predvsem po krepitvi večnamenskih ureditev, kar je bilo zaradi pritiskov različnih sektorjev zanemarjeno, zlasti na škodo biodiverzitete. Zaradi vse večjih škodnih dogodkov padavinskih voda in novih regulatornih oblik varovanja narave bomo v prihodnosti tudi pri nas morali implementirati več trajnostnih sistemov odvodnje, ki ohranjajo naravno vodno bilanco, zmanjšujejo površinski odtok – večajo pokrajinsko zadrževanje vode, čistijo vodo –, izboljšujejo kakovost vodnih teles, podpirajo habitate – večajo biološko raznolikost. Vsako večnamensko infrastrukturo z dodatnimi koristmi je treba prilagoditi problemskemu področju, ki ga rešujemo. V članku so predstavljena prilagajanja sonaravnih rešitev za: 1. zaščito varovanega območja, 2. ponovno lokalno uporabo vode v kmetijstvu, 3. zmanjšanje razbremenjevanja kanalizacijskega sistema.
Keywords: deževni vrtovi za padavinske vode; modro-zelena infrastruktura; prilagajanje podnebnim spremembam; sonaravne rešitve; sonaravno urejeni zadrževalniki